Studenten stemmen 's nachts

In cultureel centrum De Oosterpoort brachten voornamelijk jonge Groningse kiezers vannacht hun stem uit. Foto Sake Elzinga Nederland - Groningen - 03-03-2010 Cultureel centrum de Oosterpoort, nachttien. Gemeente verkiezingen. Om 00,00 uur kon er gestemd worden , de meest jeugdige kiezers waren masaal afgekomen op het stem feest. Foto: Sake Elzinga

In drommen staan ze even voor middernacht te wachten voor de glazen deuren: tientallen jonge Groningers die het nachtfeest Nachttien in De Oosterpoort bezoeken. Achter bewaakte deuren zijn twee stembureaus ingericht. Als eerste betreedt burgemeester Peter Rehwinkel (PvdA) het stemhokje. Daarna worden de jeugdige stemmers in groepjes toegelaten.

Loes van Rijsewijk (20), tweedejaars student sociologie, stemt op de tweede vrouw van de SP. „Die heeft aandacht voor milieu en studenten.” De manifestatie vindt ze „een leuke manier om jonge kiezers te trekken”. Marjon Lamers (20), derdejaarsstudent psychologie, stemt op Student en Stad. „Ik woon in een studentenwijk en wil dat die zo blijft.” Ze komt vooral voor het feest. „Handig dat ik nu kan stemmen.”

Jan Smit, projectleider verkiezingen, kijkt verbaasd naar de lange rijen. „De jeugd neemt de moeite. En ik zie geen aangeschoten jongeren. ” In totaal hebben in Groningen bijna 900 kiezers vannacht gestemd. In Den Haag waren dat er 300. In de Rotterdamse deelgemeente Overschie stemden zo’n 50 mensen.

Verkiezingen: pagina 3