Stemmen met je vork

Wat een schitterende dag om te stemmen vandaag. Nee, ik heb het niet over de gemeenteraadsverkiezingen. Ik heb het over de stem die je als consument bijna dagelijks uitbrengt in de supermarkt. Een stem voor een beter milieu bijvoorbeeld. Voor een diervriendelijker vleesindustrie. Voor een fatsoenlijk bestaan voor boeren. Voor doorzichtiger productiemethoden. Voor gezonder, beter en duurzamer eten.

Wie betaalt, bepaalt namelijk. Of, zoals Karien deze week schreef op het kookblog: ‘Als we willen dat de voedingsmiddelenindustrie betere producten maakt, dan is het beste wat we kunnen doen bewuste keuzes maken. De industrie luistert zeker naar NGO’s, protesten, onderzoeken en het eigen geweten. Maar ze luisteren altijd nog het meeste naar de consument. Wat die niet koopt, zullen ze ook niet maken. In die zin heeft de consument altijd het laatste woord.’

Stemmen met je vork, noemt de Amerikaanse journalist/activist Michael Pollan dat. Pollan is auteur van een indrukwekkende stapel boeken, essays en pamfletten (o.a. The omnivore’s dilemma en Een pleidooi voor echt eten) waarin hij pleit voor heroriëntering op het westerse voedselsysteem. De macht van de grootschalige industrie, en het gebrek eraan bij de consument, is hem een doorn in het oog. „Je kunt de wereld echt veranderen”, zei hij vorig jaar in een interview met NRC Handelsblad, „met één hapje tegelijk.”

Goed. Een voorzichtige poging tot een wereldveranderend gerecht dan maar. Quinoa met pompoen en amandelen, geïnspireerd door de adviezen die Michael Pollan geeft in Een pleidooi voor echt eten: „Eet echt eten. Vooral planten. En niet te veel.”

Quinoa met pompoen en amandelen,

voor 4 personen:

1 klein (bio) pompoentje

4 eetlepels olijfolie

1 kleine ui, gesnipperd

1 teentje knoflook, gesnipperd

1 klein pijpje kaneel

1 laurierblaadje

100 gram bruine amandelen (met vliesje dus)

250 gram quinoa (natuurwinkel)

700 ml groentebouillon

een handje platte peterselie, fijngehakt

sap van 1/2 - 1 citroen

vloeibare honing

extra vergine olijfolie

250 ml volle yoghurt

Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de pompoen in blokjes (bij een biologische pompoen kan dat met schil en al), schep om met 2 eetlepels olijfolie en een snuf grof zeezout en rooster de pompoen in 30-45 minuten gaar in de oven. Verhit de rest van de olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit hierin de ui, knoflook, kaneel, laurier en amandelen, tot de ui begint te kleuren. Voeg de quinoa toe en bak even omscheppend mee. Schenk de bouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag, kook de quinoa afgedekt in ongeveer 20 minuten gaar. Schep de geroosterde pompoen en de peterselie erdoor en breng op smaak met citroensap, honing, extra vergine olijfolie, zout en versgemalen peper. Serveer de yoghurt apart in een schaaltje op tafel.

Janneke Vreugdenhil

Welke keuzes maak jij in de supermarkt? Praat erover mee op het kookblog, nrcnext.nl/koken.

    • Janneke Vreugdenhil