Sport kort

Blatter ziet het WK in Zuid-Afrika met veel vertrouwen tegemoet

DURBAN. Van FIFA-voorzitter Joseph Blatter mag het wereldkampioenschap voetbal beginnen. Op honderd dagen voor de start van het toernooi in Zuid-Afrika liet de Zwitser weten vol vertrouwen te zijn voor het eerste WK op Afrikaanse bodem. „We hebben geen twijfels, geen enkele twijfel”, benadrukte Blatter in Durban. De FIFA heeft veel kritiek gekregen op de keuze voor Zuid-Afrika als organisator van het belangrijkste voetbaltoernooi ter wereld. Critici vragen zich af of het land in staat is om bijvoorbeeld de veiligheid te handhaven en honderdduizenden supporters te huisvesten. Blatter liet doorschemeren alle kritiek zat te zijn. „Het gaat er niet zozeer om dat mensen pessimistisch zijn, maar wel dat alles in twijfel wordt getrokken. Dat is niet goed, want als er twijfel heerst, is er geen vertrouwen. Dat zit de FIFA en mij persoonlijk erg dwars.” De voorzitter van de FIFA bezocht de afgelopen dagen de tien stadions die tijdens het WK worden gebruikt. De bouw van de voetbalarena’s is afgerond. In twee van de tien moet nog een wedstrijd worden gespeeld om alle faciliteiten te testen. „We liggen op koers; we zijn klaar voor het WK”, zo liet secretaris-generaal Jerome Valcke van de FIFA weten. Hij kreeg bijval van zijn ‘baas’ Blatter. „Laten we beginnen, eind juli is het tijd voor discussie.” Het WK begint op 11 juni. (ANP)

Schaatser Kramer wil geen huldiging

HEERENVEEN. Schaatser Sven Kramer heeft een huldiging in Heerenveen afgeblazen. De Friese stad wilde deze week een feest organiseren voor de schaatser die in Vancouver goed was voor goud (5.000 meter) en brons (ploegachtervolging). Kramer heeft het gemeentebestuur echter laten weten dat een huldiging niet past bij zijn gemoedstoestand. Kramer was op de 10.000 meter in Vancouver ook op weg naar een gouden medaille tot hij op aangeven van coach Gerard Kemkers verkeerd wisselde. Hij werd daarom gediskwalificeerd. „Dat heeft een bittere nasmaak achtergelaten bij Sven”, zo liet de gemeente Heerenveen gisteren weten. (ANP)

Van der Zande rijdt in nieuwe GP3-klasse

NIJMEGEN. Autocoureur Renger van der Zande rijdt komend seizoen in de nieuwe GP3-klasse. De Nederlander heeft een stoeltje gekregen in het team RS Mücke Motorsport, dat geleid wordt door voormalig Formule 1-coureur Ralf Schumacher en Peter Mücke. Dat maakte Van der Zande (24), die afgelopen jaar actief was in de Britse Formule 3 en de Formule 3 Superseries, gisteren bekend. (ANP)

Van Veldhoven jaar langer bij Roda JC

KERKRADE. Trainer Harm van Veldhoven heeft zijn contract bij Roda JC met een jaar verlengd. Dat maakte de eredivisieclub uit Kerkrade gisteren op de website bekend. De 47-jarige tot Belg genaturaliseerde Nederlander werkt sinds november 2008 bij Roda JC. Van Veldhoven wist de Limburgers afgelopen seizoen ternauwernood op het hoogste niveau te houden. Momenteel staat Roda JC op de tiende plaats in de eredivisie. (ANP)

Silooy hoofdtrainer van Dutch Lions

DAYTON. Sonny Silooy gaat als hoofdtrainer aan de slag bij Dayton Dutch Lions FC, een nieuwe Amerikaanse voetbalclub die is opgericht door oud-prof Erik Tammer. De 25-voudig international werkte eerder als jeugdtrainer bij zijn oude club Ajax. De Dutch Lions debuteren dit jaar onder leiding van Silooy in de laagste Amerikaanse voetbalcompetitie. (ANP)