Regering premier Oekraïne valt na motie van wantrouwen parlement

De regering van de Oekraïense premier Joelia Timosjenko is vandaag gevallen. In het Oekraïense parlement, de Rada, werd een motie van wantrouwen aangenomen tegen de regeringscoalitie van premier Joelia Timosjenko. De Partij van de Regio’s van de nieuwe president Viktor Janoekovitsj, de grootste partij in de Rada, mag nu proberen een nieuwe regering te vormen.

De onderhandelingen daarover kunnen weken, zo niet maanden duren. Als ze niets opleveren, dan moeten nieuwe parlementsverkiezingen worden uitgeschreven. Tot er een nieuwe coalitie is, blijft het demissionair kabinet van Timosjenko formeel aan de macht.

Gisteren maakte parlementsvoorzitter Volodymyr Lytvyn, wiens kleine partij deel uitmaakt van de coalitie van Timosjenko, bekend dat de coalitie niet meer over genoeg stemmen in de Rada beschikt voor een meerderheid. Daarmee verzwakte hij aan de vooravond van de vertrouwensstemming het kabinet.

Als Lytvyn niet met die mededeling was gekomen, had Timosjenko’s coalitie, ondanks de motie van wantrouwen, het recht gehad om zelf een nieuwe regering te vormen. Nu dit wel is gebeurd, mag iedere partij in de Rada binnen dertig dagen een nieuwe coalitie tot stand proberen te brengen. Die nieuwe coalitie heeft vervolgens zestig dagen de tijd om een nieuwe regering te vormen.

Als Janoekovitsj’ Partij van de Regio’s een absolute meerderheid wil krijgen om een coalitie te kunnen vormen, dan heeft hij zeker de steun nodig van de communisten en het Blok Lytvyn. Een sleutelrol in de onderhandelingen is weggelegd voor Timosjenko’s andere coalitiepartner, Ons Oekraïne-Zelfverdediging, van de afgetreden president Viktor Joesjtsjenko.

Timosjenko kondigde even voor de stemming aan dat als de motie zou worden aangenomen al haar kabinetsleden onmiddellijk zullen opstappen en haar partij in de oppositie gaat.