Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Randstad wacht met bonus

Uitzendconcern Randstad schort de betaling van de prestatiebonussen aan de raad van bestuur op, omdat de aandeelhouders over 2009 geen dividend krijgen. Dat blijkt uit het jaarverslag dat Randstad op zijn website heeft gezet.

De bestuurders hebben over 2009 recht op een bonus van 10 tot 20 procent van hun basissalaris, aldus het verslag. Dat komt neer op een bedrag tussen 80.000 en 160.000 euro voor bestuursvoorzitter Ben Noteboom. Voor de andere bestuurders ligt het op gemiddeld 60.000 tot 85.000 euro, zo kan uit het jaarverslag worden opgemaakt. Randstad geeft geen precieze percentages van de behaalde bonussen.

Randstad is het tweede grote bedrijf dat prestatiebonussen aan de top voorlopig niet uitkeert. Chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven haalde zich de woede van de vakbonden op de hals toen de bonussen werden verhoogd, maar nog niet uitbetaald. ASML wacht daarmee tot er sprake is van twee kwartalen winst van samen 100 miljoen euro.

Als gevolg van de economische malaise die de vraag naar uitzendkrachten reduceerde, daalde de omzet van Randstad met meer dan een kwart tot ruim 12 miljard euro. De nettowinst voor de aandeelhouders (exclusief eenmalige kosten en afboekingen) werd meer dan gehalveerd tot 207 miljoen euro.

Om de verhouding tussen geleend geld en het eigen vermogen te verbeteren, keert Randstad geen dividend uit. Als de dividendbetaling wordt hervat, worden de bonussen betaald.

De commissarissen keren nu geen bonussen aan de top uit omdat beleggers qua dividend op de nullijn zitten en het economisch herstel broos is, schrijven zij aan de aandeelhouders. „De raad van bestuur is het volledig eens met deze beslissing”, aldus het verslag. De grootste aandeelhouder is oprichter Frits Goldschmeding met ruim 30 procent van de aandelen. Hij is tevens een van de commissarissen.