Prudential onder druk om aankoop

Het Britse verzekeringsconcern Prudential staat onder druk om plannen te heroverwegen voor de overname van AIA, de Aziatische tak van de Amerikaanse concurrent AIG, voor een bedrag van 35,5 miljard dollar (26,2 miljard euro). Met die overname hoopt Prudential zijn positie in Azië te versterken.

Prudential, sinds kort onder leiding van de Ivoriaan Tidjame Thiam, bevestigde maandag dat het van plan is AIA te kopen. De financiële markten reageerden echter sceptisch. De aandelenkoers van Prudential is sindsdien met 20 procent gedaald. De kredietbeoordelaars Standard & Poor’s en Fitch gaven aan dat ze hun beoordeling van Prudential naar beneden zouden bijstellen, omdat er volgens hen aanzienlijke risico’s aan de overname zijn verbonden.

Sommige grote aandeelhouders hebben al laten weten dat ze de voorgenomen deal willen bespreken met de leiding van Prudential. Volgens hen is de prijs voor AIA te hoog. Bovendien vragen ze zich af of de ramingen van de besparingen als gevolg van de overname niet te optimistisch zijn.

De leiding van Prudential houdt desondanks vooralsnog vast aan de overname. Ze wil de overname voor het grootste deel financieren met uitgifte van nieuwe aandelen ter waarde van 21 miljard dollar.

Daarmee zou het een van de meest ambitieuze emissies in de Britse geschiedenis zijn. Veel aandeelhouders beschouwen dat als een onverantwoord waagstuk in een tijd waarin beleggers nog voorzichtig zijn als gevolg van de recente financiële crisis. Prudential is bovendien relatief klein met een marktwaarde van 12 miljard pond (13,2 miljard euro).

Volgens sommige analisten is het Britse verzekeringsbedrijf door de plotselinge daling van de koersen, waardoor in een paar dagen tijd 3 miljard pond van zijn marktwaarde is afgekalfd, zelf een kandidaat geworden voor overname.

Analisten sluiten niet uit dat vooral hedgefondsen de komende weken zullen speculeren op een verdere koersval van de aandelen van Prudential. Daarmee zouden ze voor nieuwe problemen kunnen zorgen.