Onlusten India om artikel over boerka

In de Indiase stad Mangalore zijn gisteravond twee krantengebouwen aangevallen door moslims die protesteerden tegen een artikel waarin twijfels werden geuit over het islamitische karakter van de gelaatsbedekkende boerka. Het zou zijn geschreven door schrijver Taslima Nasreen. Zij ontkende tegen het persbureau PTI dat ze het heeft geschreven.

Mangalore ligt in de deelstaat Karnataka in het Zuidwesten van India. In andere steden braken daar maandag al rellen uit. Twee mensen werden gedood en winkels werden in brand gestoken.

Nasreen ontvluchtte in 1995 Bangladesh na doodsbedreigingen. Zij woonde enige tijd in Kolkata (Calcutta). Twee jaar geleden vertrok ze naar Zweden omdat ze voortdurend werd belaagd door moslims die aanstoot nemen aan haar boeken.

Het geweld komt enkele dagen nadat bekend werd dat de schilder M.F. Husain het staatsburgerschap van Qatar wil accepteren. Husain ging in ballingschap na aanvallen van hindoes die protesteerden tegen naakte afbeeldingen van Hindoegoden. Gisteren zei de Indiase minister van Binnenlandse Zaken, P. Chidambaram, „erg gelukkig” te zullen zijn als Husain zou terugkeren.

De gezaghebbende Indiase krant The Hindu schrijft: „Vrijheid van meningsuiting is een onschendbaar, fundamenteel recht in India; het kan niet in gijzeling worden genomen door intolerante elementen die uit zijn op tweedracht en die religieuze gevoeligheden aangrijpen om weg te komen met schaamteloze ongrondwettelijke daden.”