Nieuwe actie voor HPV-prik meisjes

Meisjes die vorig jaar twaalf werden, krijgen deze maand informatie over vaccinatie tegen baarmoederhalskanker in de brievenbus. Een paar weken later komt de echte uitnodiging voor de vaccinaties.

Daarmee begint een nieuwe overheidscampagne om jonge meisjes en hun ouders ervan te overtuigen dat het baarmoederhalskankervaccin goed en veilig is.

Vorig jaar is het vaccin tegen baarmoederhalskanker geïntroduceerd met een inhaalcampagne bij meisjes van 13 tot 16 jaar. Die campagne is „eigenlijk mislukt”, aldus Roel Coutinho, directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb), gisteren op een persconferentie bij het RIVM in Bilthoven. Nog niet de helft van de uitgenodigde meisjes haalde de drie prikken. Meisjes die vorig jaar niet kwamen, krijgen nu een nieuwe uitnodiging.

Rond de vaccinatiecampagne ontstond een internethype. Het vaccin werd als levensgevaarlijk en onwerkzaam afgeschilderd.

„We zijn verrast door de rol die internet speelde als instrument van de tegenstanders”, aldus programmamanager Marina Conyn.

De website is vernieuwd. En het RIVM gaat chatten, op woensdagmiddag. Het instituut heeft verder een groep mensen gevraagd om op websites en internetfora van tegenstanders te reageren.

Per jaar sterven ongeveer 200 vrouwen in Nederland aan baarmoederhalskanker. De kanker ontstaat alleen na besmetting met het humaan papillomavirus (HPV). Het vaccin beschermt tegen de twee meestvoorkomende typen HPV (16 en 18).

Bekijk de RIVM-website prikenbescherm.nl