Nederland kort

Crisis- en herstelwet mogelijk splijtzwam in de Eerste Kamer

Door een onzer redacteuren

den haag. De Crisis- en herstelwet dreigt steeds meer een splijtzwam te worden in de Eerste Kamer. CDA en VVD willen de wet per se doordrukken, de meeste andere partijen overwegen het onderwerp op de lijst met controversiële zaken te plaatsen. Op verzoek van de meeste fracties is het besluit over behandeling van de wet een week uitgesteld. Na het demissionair worden van een kabinet worden alleen lopende zaken nog door het kabinet afgehandeld. Controversiële voorstellen worden overgelaten aan een volgend kabinet, maar een formele procedure hiervoor is er niet. In de praktijk is een aanzienlijke Kamerminderheid voldoende om een onderwerp in de ijskast te zetten. Maar dat geldt niet voor de crisiswet, die in de Eerste Kamer zeer omstreden is. Volgens CDA en VVD is de wet veel te belangrijk bij de bestrijding van de economische crisis. „Een aanmerkelijke minderheid die dit controversieel wil verklaren zullen we niet respecteren”, zegt CDA-fractievoorzitter Jos Werner. „We gaan niet driekwart jaar op behandeling van de wet wachten.”

Levenslang geëist tegen SS’er Boere

Door een onzer redacteuren

Rotterdam In het proces tegen de Nederlandse SS’er Heinrich Boere heeft de officier van justitie gisteren een levenslange gevangenisstraf geëist. Boere (88) staat in Aken terecht voor drie moorden die hij pleegde in 1944. Hij was toen lid van een SS-commando dat meer dan vijftig onschuldige Nederlandse burgers vermoordde als represaille voor aanslagen van het verzet. Boere heeft in december bekend dat hij heeft deelgenomen aan de liquidatie van Frits Bicknese, Teun de Groot en Frans Kusters. Volgens zijn advocaat had hij geen andere keus dan de orders op te volgen die hij kreeg. Als hij dat niet had gedaan, had zijn eigen leven gevaar gelopen, aldus de verdediging.

Jongens presteerden iets beter bij Citotoets

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Jongens hebben iets beter gepresteerd dan meisjes tijdens de Citotoets 2010. En vroege leerlingen (vaker meisjes) presteerden een beetje beter dan gemiddelde leerlingen, dat blijkt uit de uitslagen die vandaag bekend worden gemaakt. Op de begin februari gemaakte landelijke eindtoets hebben 137.310 leerlingen op zo’n 6.200 scholen gemiddeld een standaardscore van 535.8 gehaald. De maximale score is 550. Dat wijkt nauwelijks af van voorgaande jaren. Ongeveer evenveel leerlingen hebben een advies voor vwo, havo of één van de leerwegen in het vmbo gekregen. Drie kinderen in het land hebben de toets foutloos gemaakt. Toetsinstituut Cito wil niet meer kwijt dan dat deze leerlingen van scholen in Noord-Brabant, Zeeland en Noord-Holland komen.

Geen contact met 54 Nederlanders in Chili

DEN HAAG. In Chili zijn nog steeds 54 Nederlanders met wie nog geen contact is geweest na de zeer zware aardbeving en de daarop volgende tsunami van zaterdag. Twintig van hen wonen in Chili, de andere 34 zijn toeristen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren gezegd. Maandagmiddag was er nog geen contact met 83 Nederlanders. De woordvoerder benadrukte dat er geen aanwijzingen zijn dat er Nederlanders acuut in problemen zijn. Nederland heeft via het Rode Kruis 300.000 euro beschikbaar gesteld voor noodhulp aan de slachtoffers in Chili. (ANP)

Archief Haagsche Courant gekraakt

DEN HAAG. Het archief van het voormalige dagblad de Haagsche Courant is gekraakt. Een hacker heeft de inlogcode en gebruikersnaam omzeild en zich toegang verschaft tot het archief van de krant, dat is te bereiken via het Haagse gemeentearchief. (ANP)