Nederland & Europa kort

Lidstaten Europese Unie mogen iemand stateloos maken

LUXEMBURG. EU-landen mogen iemands nationaliteit intrekken als die persoon heeft gelogen bij de naturalisatie. Dat is ook zo als iemand daardoor stateloos wordt, als het tenminste gaat om een ernstige recente leugen en de persoon in principe zijn oorspronkelijke nationaliteit terug kan krijgen. Het Europees Hof van Justitie heeft dat gisteren bepaald. Aanleiding was een Oostenrijker die zich tot Duitser had laten naturaliseren. Hij had verzwegen dat hij verdachte was geweest in een strafzaak. Toen dat uitkwam, wilde Duitsland zijn Duitse nationaliteit afnemen, hoewel hij niet automatisch weer Oostenrijker zou worden. Het intrekken van de nationaliteit speelde in 2006 onder meer bij toenmalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Omdat ze een andere naam had opgegeven bij de naturalisatie, wilde de overheid aanvankelijk haar Nederlanderschap intrekken. (ANP)

Topsalarissen bij EU niet precies bekend

BRUSSEL. De Europese Commissie kan niet vertellen hoeveel EU-ambtenaren vorig jaar meer verdienden dan premier Jan Peter Balkenende. Dat blijkt uit antwoorden van het dagelijks bestuur van de EU op schriftelijke vragen van PVV-Europarlementariër Daniël van der Stoep. Volgens de Commissie is het niet mogelijk te vertellen hoeveel ambtenaren vorig jaar een hoger salaris ontvingen dan de Balkenende-norm van 140.000 euro, omdat rekening moet worden gehouden met factoren zoals uitkeringen en voordelen in natura. De Commissie zegt niet over volledige informatie hierover te beschikken. (ANP)