Kort nieuws Kunst

Filmproducent ‘Hurt Locker’ mag niet naar Oscars

Los Angeles, 3 maart. Nicolas Chartier, producent van de Irakfilm The Hurt Locker, mag niet naar de uitreiking van de Oscars. Hij overtrad de regels van Amerikaanse filmacademie, die de filmprijzen jaarlijks uitreikt, door een e-mail te sturen naar de leden van de Academy, met de bede om op zijn film te stemmen. In de e-mail, onderschept door The Los Angeles Times, vraagt Chartier of de leden zijn film op nummer 1 willen zetten en de grootste concurrent, Avatar, op nummer 10. Beide films zijn genomineerd voor negen Oscars. De drie andere producenten van The Hurt Locker mogen wel komen. Chartier kan zijn mogelijke prijs later ophalen. Een sergeant heeft inmiddels de makers van The Hurt Locker voor het gerecht gedaagd omdat de film op hem zou zijn gebaseerd. (BBC)

Iraanse regisseur Panahi opgepakt

Door onze kunstredactie

ROTTERDAM, 3 MAART. De Iraanse filmregisseur Jafar Panahi is maandag gearresteerd in Teheran. De regisseur werd met zeventien anderen, onder wie zijn vrouw en dochter, aangehouden tijdens een bijeenkomst in zijn eigen huis van dissidente Iraniërs. Alle aangehouden personen zijn werkzaam in de filmwereld. Panahi kreeg in 2000 de Gouden Leeuw van het filmfestival van Venetië voor zijn film The Circle en in 2006 een Zilveren Beer in Berlijn voor Offside.

Brand bij strafzaak rapper Lil Wayne

Door onze kunstredactie

New York, 3 maart. De strafzaak tegen de New-Yorkse rapper Lil Wayne (27) is voor de twee de keer uitgesteld omdat vlak voor het vonnis de rechtbank in brand vloog. Acht mensen raakten gewond. Lil Wayne staat terecht wegens verboden wapenbezit. In januari werd de zaak ook al uitgesteld omdat de rapper naar de tandarts moest. (BBC)