Kort nieuws Economie

Nout Wellink was bijna gestopt als president van DNB

Amsterdam, 3 maart. Nout Wellink was enkele jaren geleden bijna gestopt als president van De Nederlandsche Bank (DNB). Dit zei hij gisteren in een toespraak tot studenten op een carrièrebeurs in Amsterdam. Wellink had zich al voorgenomen om te stoppen en een parttime baan te nemen. Uiteindelijk zag hij hiervan af wegens de situatie rond ABN Amro en Fortis. ABN Amro werd in 2007 overgenomen door een consortium van Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland. Op het hoogtepunt van de financiële crisis moest Fortis worden gered door de overheid. De Nederlandse Staat nationaliseerde daarbij de Nederlandse delen van het financiële concern. (ANP)

The Pirate Bay blijft inbreuk maken

Hoofddorp, 3 maart. De Zweedse internetsite The Pirate Bay biedt nog steeds links aan waarmee illegale bestanden zijn te downloaden. De beheerders van de site negeren daarmee het vonnis van de Nederlandse rechter om die links vóór 1 maart te verwijderen. Stichting Brein, die de rechtszaak namens de entertainmentindustrie had aangespannen, gaat nu proberen dwangsommen te innen. Het is onduidelijk hoe hoog die zijn. De rechter veroordeelde de drie beheerders van de downloadsite tot dwangsommen van 5.000 euro per inbreuk met een maximum van 3 miljoen euro. Het vonnis maakt niet duidelijk of het bedrag van 5.000 euro geldt per link die inbreuk doet of per dag dat die links worden aangeboden, aldus Brein. (ANP)

Mogelijk uitstel referendum IJsland

Reykjavik, 3 maart. De IJslandse premier Jóhanna Sigurdardóttir sluit niet uit dat het referendum over de Icesave-leningen met ongeveer een week wordt uitgesteld. Dat zei ze gisteren na een regeringsberaad over de volksraadpleging, die voor 6 maart gepland staat. Bij het referendum mag de IJslandse bevolking zich uitspreken over de wet die de terugbetaling regelt van 3,8 miljard euro die de Britten en Nederlanders IJsland voorschoten na het omvallen van spaarbank Icesave. (ANP)

Cao’s tankstations samengevoegd

Utrecht, 3 maart. De vakbonden en de werkgeversorganisaties BETA en BOVAG hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe cao die geldt voor alle 16.000 werknemers van tankstations en autowasstraten. Voorheen hadden beide werkgeversorganisaties ieder een eigen cao. De nieuwe cao heeft een looptijd van twintig maanden en in die periode krijgen de werknemers in totaal 1,7 procent meer loon. (ANP)