Kort nieuws Buitenland

Aanslagen in Iraakse stad eisen zeker 31 levens

Bagdad, 3 maart. Bij gecoördineerde zelfmoordaanslagen op twee politiebureaus en een ziekenhuis in de Iraakse stad Baquba zijn vandaag zeker 31 mensen gedood. Er vielen 48 gewonden. Dat heeft de politie gemeld. Zondag worden in Irak parlementsverkiezingen gehouden. Mogelijk mede in verband daarmee is het geweld de afgelopen maand weer toegenomen. Baquba is de hoofdstad van de provincie Diyala, waar sunnitische extremisten nog relatief sterk vertegenwoordigd zijn. De veiligheidsdiensten hebben na de aanslagen een uitgaansverbod in Diyala afgekondigd om verder geweld te voorkomen. (Reuters)

Ian Paisley geeft zetel Lagerhuis op

Belfast, 3 maart. Ian Paisley, de Noord-Ierse dominee, stelt zich niet opnieuw verkiesbaar voor het Britse Lagerhuis bij de verkiezingen die waarschijnlijk in mei zijn. Dat heeft hij gisteren aangekondigd in de krant Ballymena Guardian. Jarenlang was Paisley (83) het boegbeeld van radicale protestanten die Noord-Ierland koste wat kost binnen het Verenigd Koninkrijk wilden houden. In 1998 was hij een van de architecten van de Goede Vrijdag-akkoorden, die normalisering van de verhoudingen tussen protestanten en katholieken beogen. In mei 2007 werd Paisley premier van een coalitie met Sinn Féin, de politieke tak van het verboden Ierse republikeinse leger (IRA). In juni 2008 droeg hij die functie over. (Reuters)

Spanje arresteert ‘monster Grbavica’

Madrid, 3 maart. De Spaanse politie heeft de in Montenegro geboren Serviër Veselin Vlahovic gearresteerd. Vlahovic wordt gezocht voor misdaden tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995). Hij wordt verdacht van meer dan honderd moorden op vrouwen en kinderen, verkrachtingen en martelingen. Al tijdens de oorlog kreeg hij de bijnaam ‘het monster van Grbavica’, naar de buitenwijk van Sarajevo die werd gedomineerd door Servische paramilitairen. Ook na de oorlog beging hij verschillende misdaden in Servië en Montenegro, waar hij in 1998 werd veroordeeld maar in 2001 wist te ontsnappen. Sindsdien woonde hij in Spanje, waar hij gisteren werd gearresteerd. (AFP, AP)

Premier Australië: zorg nationaliseren

Adelaide, 3 maart. Premier Rudd van Australië heeft een grondige herziening van de gezondheidszorg voorgesteld. Hij wil dat de federale regering direct verantwoordelijk wordt voor ziekenhuizen en eerstelijnszorg. Volgens de Sydney Morning Herald zouden de kosten van de reorganisatie ongeveer 25 miljard euro bedragen. Nu zijn de acht verschillende staten en regio’s nog verantwoordelijk. Rudd had voor de verkiezingen in 2007 beloofd de zorg te verbeteren. Net als in de VS is de zorg in Australië, waar later dit jaar verkiezingen plaatshebben, een omstreden onderwerp. (AP)

Zeker 14 doden bij strijd Mogadishu

Mogadishu, 3 maart. Ten minste tien burgers en vier militanten zijn omgekomen bij een vuurgevecht in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Volgens ooggetuigen begon de confrontatie gisteravond toen regeringssoldaten een door opstandelingen gecontroleerd gebied binnentrokken. Vier strijders van de radicaal-islamitische groepering Al-Shabaab werden gedood, waarna de opstandelingen versterking kregen en een gevecht uitbraak dat tien burgers het leven kostte. Mogadishu is al jaren het toneel van gevechten tussen extremisten en soldaten van de machteloze regering. (AP)

‘Oezbeekse vrouw gesteriliseerd’

Moskou, 3 maart. Een onafhankelijke denktank en een mensenrechtenorganisatie in Oezbekistan stellen dat de autoriteiten artsen in het Centraal-Aziatische land hebben bevolen vrouwen te steriliseren om de bevolkingsgroei te remmen. Volgens de twee organisaties heeft het Oezbeekse ministerie van Gezondheid deze maand een decreet uitgevaardigd waarin staat dat elke arts ten minste twee vrouwen per maand moet steriliseren. De Oezbeekse autoriteiten hebben nog niet gereageerd op de beschuldigingen. Eerder hebben de VN, de Verenigde Staten en andere mensenrechtenorganisaties melding gemaakt van gedwongen sterilisaties. (AP)