Kort nieuws Binnenland

Rechter VS wijst in beroep aanklacht tegen Lubbers af

New York, 3 maart. Een rechter in New York heeft in hoger beroep een aanklacht wegens ongewenste intimiteiten tegen oud-premier Ruud Lubbers afgewezen, omdat de Verenigde Naties en het VN-personeel immuniteit genieten. De rechter bevestigde daarmee een uitspraak van een lagere rechtbank in 2008. De Amerikaanse Cynthia Brzak beschuldigde Lubbers van ongewenste intimiteiten in de tijd dat hij Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen was. Oud-secretaris-generaal Kofi Annan vond dat er te weinig bewijs was om actie te ondernemen tegen Lubbers en wenste de Nederlander niet te ontslaan. Lubbers stapte in februari 2005 zelf op. (ANP)

Besloten proces inzake moord Post

Lelystad, 3 maart. Het proces in de zaak over de moord op de 14-jarige Dirk Post wordt op 1 juni achter gesloten deuren behandeld. Dat heeft de rechtbank in Lelystad gisteren tijdens een besloten pro-formazitting bepaald.De advocaat van de 15-jarige hoofdverdachte van de moord had hier om gevraagd. Ze stelde dat haar cliënt te jong is voor een openbaar proces. Een verzoek van de advocaat om de verdachte vrij te laten uit zijn voorarrest werd niet gehonoreerd. (ANP)

Clairy Polak gaat naar Nieuwsuur

Hilversum, 3 maart. Clairy Polak, presentatrice van het actualiteitenprogramma NOVA, stapt na de zomer over naar het nieuwe programma Nieuwsuur van de NOS en de NPS. Dat heeft hoofdredacteur Carel Kuyl van NOVA vandaag bevestigd. Nieuwsuur komt op Nederland 2 in plaats van NOVA. Polak gaat het nieuwe programma niet presenteren, maar wordt ingezet voor interviews op locatie, aldus Kuyl. De eerste uitzending van Nieuwsuur is in september. Twan Huys wordt presentator. Wie de tweede presentator wordt, is nog niet bekend. (ANP)

Homo’s mogen ter communie

Den Bosch, 3 maart. Homoseksuelen mogen zelf afwegen of zij wel of niet te communie gaan. Dat laten het kerkbestuur van de Sint-Jan en plebaan Geertjan van Rossem vandaag in een verklaring weten. Het wordt aan de gelovigen overgelaten of er volgens henzelf beletselen zijn om naar de communie te gaan. Zware zonden zouden volgens de verklaring eerst gebiecht moeten worden. Het kerkbestuur roept demonstranten op om af te zien van acties in de kerk, zoals het dragen van roze driehoeken of het roepen van leuzen. (ANP)

Ronselaar voor asperges opgepakt

Door onze correspondent

Eindhoven, 3 maart. Een 67-jarige Nederlander is gisteren in zijn Roemeense woonplaats Medias opgepakt. Hij wordt verdacht van het ronselen van Roemeense arbeiders voor een 46-jarige aspergeteler uit het Noord-Brabantse Someren. De teler zit sinds januari vast op verdenking van mensenhandel en uitbuiting van buitenlandse werknemers. Justitie overweegt de aspergeteler, de 67-jarige Nederlander en een 28-jarige verdachte Roemeen mensenhandel in vereniging ten laste te leggen.