Internationaal kort

Radovan Karadzic: Genocide Srebrenica is een mythe

Door een onzer redacteuren

Den Haag. De volkerenmoord na de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica, waarbij zevenduizend moslims zijn gedood, is „een mythe”. „De gebeurtenissen rondom Srebrenica zijn nooit goed onderzocht.” Dat zei Radovan Karadzic gisteren bij de afsluiting van zijn openingsverklaring voor het Joegoslavië-tribunaal. Na de val van Srebrenica in de zomer van 1995, waarbij volgens het Joegoslavië-tribunaal zevenduizend moslims door de Serviërs zijn vermoord, werd Karadzic aangeklaagd. Eerst voor de belegering van Sarajevo, de gijzeling van VN- militairen en misdaden in de gevangenkampen. In november 1995 werd de aanklacht uitgebreid met de volkerenmoord in Srebrenica. De duizenden mensen die zijn begraven bij het herdenkingsmonument van Potocari hoeven, volgens Karadzic, geen Srebrenica-slachtoffers te zijn. Ze kunnen uit heel Bosnië komen. Hij trekt de DNA-analyses van de Internationale Commissie voor Vermiste Personen in twijfel en heeft grote hoeveelheden gegevens aangevraagd om contra-expertises te laten verrichten. Het proces is geschorst in afwachting van een uitspraak van de beroepsrechters.

Lees meer over het proces op nrc.nl/karadzic

VS willen kernwapens drastisch reduceren

washington. De Verenigde Staten zullen hun arsenaal kernwapens „drastisch inkrimpen”. De ontwikkeling van nieuwe nucleaire wapens, zoals kernbommen gericht op de verwoesting van ondergrondse doelen (‘bunker-busters’), wordt afgeblazen. Dat heeft een hoge medewerker van de regering-Obama in Washington gezegd. Daarnaast is Washington verkennende gesprekken begonnen met Nederland, Duitsland, België, Italië en Turkije over de eventuele terugtrekking van de Amerikaanse kernwapens die deze Europese landen sinds de Koude Oorlog op hun grondgebied hebben. Dat meldde The New York Times, ook op basis van anonieme bronnen. Naar verwachting zal de Amerikaanse regering binnen enkele weken haar nucleaire strategie voor de komende jaren aan het Congres presenteren. Conventionele wapens krijgen in de nieuwe strategie een grotere rol bij de afschrikking van vijanden. En ontwikkeling van niet-nucleaire bunker-busters gaat door. Obama streeft ernaar dat alle kernwapens in de wereld worden afgeschaft, zei hij vorig jaar. (AFP, AP)

Iraanse filmmaker opgepakt in Teheran

TEHeRAN. Een internationaal bekende Iraanse filmmaker is gisteren in Teheran gearresteerd. Jafar Panahi, die de Iraanse oppositie steunt, wordt volgens de aanklager beschuldigd van niet nader gespecificeerde „overtredingen”. De arrestatie is volgens de aanklager niet politiek. Vorige zomer werd Panahi ook al gearresteerd tijdens een bezoek aan graven van slachtoffers van de onrust na de omstreden herverkiezing van president Ahmadinejad. Veel van zijn films, die prijzen kregen op filmfestivals in Chicago, Cannes en Berlijn, zijn verboden in Iran. Maandag werd de belangrijkste hervormingsgezinde krant, Etemaad verboden door de adviesraad voor de media, een door de regering geleide raad waarin geestelijken, ministers en andere officiële vertegenwoordigers zitten. De krant zou „de grenzen van de pers” hebben overschreden. Van het hervormingsgezinde weekblad Irandokth en het provinciale blad Sina werden ook de vergunningen ingetrokken. In het verleden werden kranten vaak onder andere titels opnieuw uitgebracht, maar journalisten betwijfelen of de huidige regering dat zal toestaan. Etemaad, dat tijdens en na de chaotische presidentsverkiezingen van vorig jaar juni veel aandacht schonk aan de uitdagers van president Ahmadinejad, was het laatste grote platform voor critici van de regering. (AP)

Britse hoorzitting over ‘Climategate’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Britse klimaatwetenschapper Phil Jones heeft toegegeven dat hij „behoorlijk akelige” e-mails heeft geschreven, maar hij houdt vol dat uit de e-mails, die in november uitlekten, niets blijkt van manipulatie van gegevens. Jones, die tijdelijk is teruggetreden als hoofd van de CRU (Climatic Research Unit) van de universiteit van East Anglia, was maandag de belangrijkste getuige op een hoorzitting van de parlementaire commissie voor de wetenschap van het Britse Lagerhuis. Aanleiding voor de hoorzitting was het debat over klimaatverandering dat is ontstaan na het uitlekken van de honderden e-mails van klimaatwetenschappers, die werden gestolen van de servers van de universiteit van East Anglia. Critici van de klimaatwetenschap stellen dat de e-mails laten zien dat wetenschappers bewust informatie achterhouden. Ze zouden dat doen om onzekerheden over klimaatverandering te verbergen.

Lees meer over de hoorzittingvia nrc.nl/klimaat