Holland Festival opent met Oum Kalthoum

Het Holland Festival opent op dit jaar op 1 juni in Amsterdam met een eerbetoon aan de door Arabieren aanbeden Egyptische zangeres Oum Kalthoum (1904-1975). De jonge zangeres Amal Maher zingt in Carré Khaltoums klassieke Arabische liederen uit de pre-islamitische tijd, begeleid door het orkest van Selim Sahab. Het concert is ook gratis te zien op een videoscherm in het Oosterpark. Het festival telt dit jaar 52 concerten en voorstellingen, onder het motto ‘In Flux’ (‘in stroom’).

Door het festival loopt een Arabisch lijntje. De ud-spelers van het Palestijnse Trio Joubran spelen samen met het Nieuw Ensemble. In de voorstelling Radio Muezzin wordt de teloorgang geschetst van de gebedsvoorgangers in Caïro.

Het muziekprogramma biedt veel hedendaagse muziek en wereldpremières, zoals A Dog’s Heart van Alexander Raskatov naar de novelle van Boelgakov. Pygmalion van Rameau wordt uitgevoerd door de Trisha Brown Dance Company. Kevin Bowyer speelt in het Amsterdamse Orgelpark de zeven uur durende Tweede symfonie van Kaikosru Sorabji.

Pierre Boulez (84) dirigeert zijn Ensemble Intercontemporain. Alfred Brendel (79) een lezing met muziekvoorbeelden. Jos van Immerseel dirigeert de negen symfonieën van Beethoven bij Anima Eterna. Cellist Jean-Guihen Quéras speelt de suites van Bach, violiste Viktoria Mullova diens sonates en partita’s.

Regisseur Sam Mendes (American Beauty) brengt twee stukken van Shakespeare, As You Like It en The Tempest. De Oostenrijkse Elfriede Jelinek schreef een nieuw stuk, Rechnitz (Der Würgeengel), over de moord op 200 joden in een Oostenrijks dorp in 1945. De Duitse regisseur Peter Stein (72) keert terug met een 11,5 uur durende Italiaanse bewerking van Dostojevski’s roman Demonen. Verder veel dans, onder meer van Frederic Forsythe, Krzysztof Pastor, en Anne Teresa de Keersmaeker.

Program op hollandfestival.nl.