Geen Fries feestje Kramer

Schaatser Sven Kramer werd vanochtend geridderd in de Ridderzaal en gisteren nog toegejuicht bij het onthaal van de olympische sporters in Haarlem, maar heeft een huldiging in Heerenveen afgeblazen. De olympisch kampioen op de 5.000 meter, die goud op de 10.000 meter miste door een foute baanwissel, heeft het gemeentebestuur laten weten dat een feest niet bij zijn gemoedstoestand past.

Het draaiboek voor de huldiging lag al klaar in de Friese sportstad. „We wilden er een geweldig feest van maken”, zei wethouder Lykele Buwalda van sport. „Sven verdient het om in zijn Heerenveen gehuldigd te worden.”

De olympische ploeg werd gisteren door duizenden supporters met applaus, felicitaties en bloemen onthaald op de Grote Markt in Haarlem. Bij de huldiging traden onder anderen Wolter Kroes en Van Velzen op. Kramer was de populairste sporter voor een handtekening. Hij werd onder begeleiding van beveiligers naar het podium gebracht, na de optocht door de Grote Houtstraat. Burgemeester Bernt Schneiders en olympisch schaatskampioene Yvonne van Gennip (1988) heetten de sporters welkom.

Kramer kreeg een enorm applaus toen hij het podium betrad. „Het was heel dubbel terug naar Nederland te gaan. Ik had graag meer medailles meegenomen, maar dit blijft een goed gevoel”, zei Kramer. Hij zei ook te hebben gelachen om de grappen over zijn verkeerde wissel. Ook chef de mission Henk Gemser richtte zich tot de supporters. „Wat jullie hier doen, is ons het gevoel geven dat we in Vancouver niet hadden. Dat we zó veel supporters hebben. Bedankt daarvoor.”

Ook op Schiphol stonden gisteren honderden supporters van de olympische ploeg, vooral voor Mark Tuitert (goud op 1.500 meter), die bekendmaakte door te gaan tot en met de Olympische Spelen in Sotsji over vier jaar. Bob de Jong, in Vancouver winnaar van de bronzen medaille op de 10 kilometer, gaat nog twee jaar door, vooral met het oog op de wereldkampioenschappen afstanden van 2011 (Inzell) en Heerenveen (2012). (ANP)