Duits Hof: data-opslag onwettig

Het langdurig opslaan van telecomgegevens van alle Duitse burgers druist in tegen de grondwet. Dat heeft het federaal Constitutioneel Hof in Karlsruhe gisteren bepaald, de ‘hoeder’ van de Duitse grondwet.

Een omstreden wetsartikel dat het telecomproviders mogelijk maakt informatie gedurende zes maanden op te slaan, is vanaf nu nietig en moet door het parlement worden aangepast. Providers moeten de opgeslagen gegevens „onmiddellijk” schrappen, aldus het Hof.

De evenredigheid tussen doel en middel van het wetsartikel is volgens het Hof zoek.

De wet is twee jaar geleden in werking getreden en komt voort uit Europese wetgeving. Ze verplicht telecommunicatiebedrijven en internetproviders ertoe de gegevens van telefoon-, e-mail- en internetverbindingen van alle Duitse burgers zonder concrete aanleiding zes maanden lang op te slaan.

Het wetsartikel is tot stand gekomen als gevolg van de zorgen bij de Europese lidstaten over terrorisme en criminaliteit. Strafbare feiten zouden met behulp van de opgeslagen gegevens makkelijker te bestrijden zijn. Potentiële terroristen zouden sneller kunnen worden opgespoord.

Het Hof in Karlsruhe heeft dit argument meegewogen in zijn oordeelsvorming, maar kiest volgens juridische experts in dit geval voor de privacy van de burgers.

Eerder deze week kondigde eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) aan de Europese kaderrichtlijn over de data-opslag in het najaar te willen herzien. Zij maakt zich eveneens zorgen over de privacybescherming van Europese burgers.

Dit kan ook gevolgen hebben voor Nederland waar de opslag van de gegevens officieel ook al verplicht is, maar in de praktijk nog op veel praktische en juridische problemen stuit.