De wereld draait niet alleen om homo’s

Juist homo’s zouden moeten weten dat vrijheid van meningsuiting een noodzakelijke voorwaarde is voor een tolerante samenleving. Dat het dan juist de homo’s zijn die een aanval doen op die vrijheid, is onbegrijpelijk.

Sommige homo’s vinden dat je als homo overal jezelf moet kunnen zijn. Maar de wereld draait niet alleen om de homo. Die schijn wekken de actievoerders die demonstreerden tijdens de mis in Den Bosch wél. Ik voel, als homo, de behoefte om een ander geluid te laten horen.

Ik ben geen katholiek. Maar stel dat ik dat was – zou ik dan protesteren wanneer ik om mijn geaardheid geen hostie zou krijgen? Het antwoord is, zonder enige twijfel: nee. Ik zou het in eerste instantie gek vinden wanneer ik geen hostie zou krijgen. Waarom anderen wel, en ik niet? Ik ben toch ook gelovig? Ik zou verontwaardigd zijn, boos. Maar uiteindelijk zou ik rationeel oordelen: geloof is iets persoonlijks, iedereen is vrij in zijn gedachten, en dat heb je dus te accepteren.

De tientallen homo’s die uit woede de mis in Den Bosch verlieten, eisen hiermee een gedragsverandering van de kerk. Zij willen de pastoor gevangenzetten in hun gedachten. Maar de pastoor is geen ambtenaar die zijn standpunten moet aanpassen aan die van de staat. Hij is een vrij man. Accepteer dat.

Maarten Dallinga

Utrecht

    • Maarten Dallinga Utrecht