De Kruidenwijk komt zijn plicht vervullen

Als een van de weinigen kan de Almeerder vandaag op de PVV stemmen. Dat gebeurt: „Pure onvrede.” Lokale partijen lijken niet bijster populair, conform de landelijke trend.

Het Almeerse echtpaar Scherer heeft zojuist gestemd in een dependance van de Al-Iman-school. Foto Maarten Hartman Nederland, Almere, 3-3-2010. Gemeenteraadsverkiezingen. De heer en mevrouw Scherer hebben zojuist gestemd in een dependance van de Al-Imamschool, Pimpernelstraat 36. Zij zijn geinterviewd door Irene de Pous. Foto Maarten Hartman

Carla Kuller uit de Kruidenwijk stemt deze keer strategisch. Normaal stemt ze PvdA, maar „ik wil niet dat PVV de grootste wordt”. Een grote Socialistische Partij zou in Almere een goed tweede tegenwicht vormen tegen de PVV, denkt ze, zodat er meer kans is op een links college.

Het stembureau in de Kruidenwijk is een klaslokaal in de islamitische Al-Iman-school. Het is er niet druk. De wijk ligt in Stad West, waar de PVV bij de Europese verkiezingen van vorig jaar veruit de grootste werd. Maar ook de PvdA haalde hier het grootste deel van haar stemmen. In de wijk is 26 procent van de bevolking van niet-westerse afkomst, wat voor Almere gemiddeld is. De gemiddelde leeftijd in de wijk is 36. Bij het stembureau ligt die aanzienlijk hoger.

De opkomst in Almere is traditioneel laag, zo’n 10 procent onder het Nederlands gemiddelde. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was de opkomst 47,9 procent. Alleen Den Haag, Eindhoven en Delfzijl scoorden toen lager. Maar politicologen verwachtten een positief effect op de opkomst vandaag door deelname van de PVV. De aanhangers van deze partij zijn zeer gemotiveerd om te stemmen, ook omdat ‘Wilders’ maar in twee steden meedoet.

Mevrouw Weggelaar (82) en zoon Jeroen Letschert (49) hebben GroenLinks gestemd. „Halsema komt zo pittig en daadkrachtig over”, zegt Weggelaar. Haar zoon voert aan dat Halsema het meest aan armoedebestrijding doet. Hij kent veel mensen die op Wilders gaan stemmen en heeft daar wel begrip voor. „Hij pakt aan wat anderen niet aanpakken, maar kan het niet waarmaken.”

Tita van Beek (70) en haar man willen eerst niets zeggen over hun politieke voorkeur. „Maar het wordt geen PVV hoor”, roept de man. Voor zijn vrouw wordt het D66. „Die zijn verzoenend, ik hou niet van extreem.”

Mevrouw Schreuder (70) gaat wel op de PVV stemmen „wegens de toestanden met jongelui die overlast veroorzaken. Dat wordt met de mantel der liefde bedekt en daar heb ik een hekel aan.” Bij de vorige raadsverkiezingen stemde ze op de lokale „bejaardenpartij”.

Ook Franciscus Schuuring (81) en zijn vrouw kiezen voor de PVV. Voor ze naar binnen gaan, rijdt een man in een scootmobiel naar buiten. „Heb je je plicht goed gedaan?”, roept Schuuring. „Lijst elf, hè”, roepen ze tegelijk. Ze lachen. Tegen de rottigheid, zegt Schuuring. „Pure onvrede.”

In het stemlokaal van het Stadhuis is het drukker dan in de Kruidenwijk. Om elf uur staat er een lange rij. Michael Sollé (21) die buiten bij zijn mountainbike staat, heeft niet gestemd. Hij zegt dat hij geen goed beeld heeft van waar de partijen voor staan. „Ik weet alleen dat ik Wilders niet wil. Die extremistische uitspattingen, daar hou ik niet van.”

Ziekenverzorgende Gladys Meijer (46) , van Surinaamse afkomst, stemt PvdA omdat ze dat al haar hele leven doet, en haar ouders ook. Toch is ze het soms met Wilders eens, zoals over een boerkaverbod. „Ik wil wel het gezicht kunnen zien.” Maar het stoot haar af dat hij zo hamert op hoofddoekjes. „Je moet iedereen in zijn waarde laten, vind ik.”

Magda Jansen (59), geboren op Curaçao, stemt SP omdat haar dochter heeft gezegd dat ze dat moet doen. „Zij leest al die dingen.” De 36-jarige Rachida Moukrite mocht voor het eerst stemmen, vertelt ze in gebrekkig Nederlands. Ze heeft sinds kort een Nederlands paspoort. Moukrite komt uit Marokko en draagt een bruine hoofddoek en een tas van H&M. Ze heeft PvdA gestemd.

Sylvia Kommers (48) uit de Kruidenwijk koos voor de VVD. Als een van de weinigen heeft ze daarvoor lokale argumenten. „Het programma sprak me aan, bereikbaarheid, veiligheid. Ik heb een goede folder thuisgekregen.” De lokale partijen lijken in de Kruidenwijk niet populair, overeenkomstig de landelijke trend. Alleen Stella Oudesel (45) gaat Leefbaar Almere stemmen. „Omdat dat het best bij me past.”

    • Joke Mat
    • Irene de Pous