Crisiswet zorgt voor verdeeldheid senaat

De Crisis- en herstelwet dreigt steeds meer een splijtzwam te worden in de Eerste Kamer. CDA en VVD willen de wet per se doordrukken, de meeste andere partijen overwegen het onderwerp op de lijst met controversiële zaken te plaatsen. Op verzoek van de meeste fracties is het besluit over behandeling van de wet een week uitgesteld.

Na het demissionair worden van een kabinet worden alleen lopende zaken nog door het kabinet afgehandeld. Controversiële voorstellen worden overgelaten aan een volgend kabinet, maar een formele procedure hiervoor is er niet. In de praktijk is een flinke Kamerminderheid voldoende om een onderwerp in de ijskast te zetten.

Maar dat geldt niet voor de crisiswet, die in de Eerste Kamer zeer omstreden is. Volgens CDA en VVD is de wet veel te belangrijk bij de bestrijding van de economische crisis. „Een aanmerkelijke minderheid die dit controversieel wil verklaren zullen we niet respecteren”, zegt CDA-fractievoorzitter Jos Werner. „We gaan niet driekwart jaar op behandeling van de wet wachten.”

Volgens D66 liggen beide partijen „op ramkoers”. Fractievoorzitter Gerard Schouw: „Dit is powerplay van de toekomstige coalitie. De meerderheid trekt zich altijd wat aan van een grote minderheid. Als dat straks anders gaat, is dat een unicum.”

In de Tweede Kamer is gisteren besloten het wetsvoorstel rond de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar niet te behandelen. SP en PVV, die tegen verhoging van de leeftijd zijn, vinden dat een beslissing aan de kiezer moet worden overgelaten. Ook GroenLinks en de VVD, vinden dat een besluit geen haast heeft. GroenLinks pleit voor een flexibele AOW-leeftijd gekoppeld aan het aantal gewerkte jaren. VVD-Kamerlid Stef Blok zei vandaag de voorstellen veel te ingewikkeld te vinden.

CDA en PvdA voelen wel voor de behandeling van het wetsvoorstel. „Maar we respecteren de minderheid in de Kamer”, zei Roos Vermeij (PvdA).