Coalitie in Oekraïne gevallen

De regeringscoalitie in Oekraïne heeft gisteren haar meerderheid in het parlement verloren. Premier Timosjenko, wacht vandaag een motie van wantrouwen. Als die wordt aangenomen, moet er een nieuwe meerderheidscoalitie worden gevormd, waarschijnlijk rond de Partij van de Regio’s van de recent verkozen president Janoekovitsj. Als dat niet lukt, zal hij het parlement ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven, zei Janoekovitsj gisteren. Hij maakte er nooit een geheim van dat hij afwilde van Timosjenko en haar coalitie. Zij heeft de overwinning van Janoekovitsj op haar beurt nooit erkend. Gisteren, na de val van het Oekraïense kabinet, zei ze tegen journalisten dat haar rivalen „de laatste barricade die Oekraïne verdedigt hebben vernietigd”. De politieke situatie in het land is al jaren instabiel, terwijl dringend behoefte is aan stabiliteit om de zware economische crisis te bestrijden. (Reuters, AP)