Burgemeesters op YouTube: ‘Als je niet stemt heb je ook geen recht om te klagen’

Al in 1927 lokte de gemeente Den Haag kiezers naar het stemlokaal met een campagnefilm. Nu hebben burgemeesters aller gemeenten YouTube ontdekt. In Heiloo kun je chillen met de burgemeester en Almere is in voor een rap.

“Oké, jongens, chillen vind ik ook hartstikke gaaf, maar verkiezingen op 3 maart, dat moet ook natuurlijk, dus allemaal gaan kiezen. Oké?”, aldus burgemeester Hans Romeyn (CDA) van de gemeente Heiloo.

“Er staat wat te gebeuren”, zegt burgemeester Koos Janssen (CDA) van Zeist, die het wat traditioneler aanpakt. “Uw stem telt, en ook die van de buren en die van de gezinsleden en van vrienden en andere inwoners.”

In de gemeente Helmond zijn communicatiemedewerkers de straat opgegaan met de vraag ‘Waarom gaat u stemmen?’. Dat levert twee logische verklaringen op: “Als je niet stemt heb je ook geen stem” en “Als ik niet stem heb ik ook niets te zeggen.” Er staat dan ook wat op het spel in Helmond: een nieuw voetbalstadion.

De gemeente Almere doet hipper dan hip. Met een rap worden de inwoners naar de stembus gelokt. “Iedereen z’n eigen mening. Een eigen beleving. Als je zwijgt gaat je stem naar de grootste partij. Dus pak je waar je recht op hebt of gaat het aan je neus voorbij. Sta op, stem op. En stem voor je recht!”

Op adem komen kan met het filmpje van de gemeente Buren. Daar voert burgemeester Klaas Tammes (D66) in zijn werkkamer een toneelstukje op. “Kun je de wethouders ook kiezen?”, vraagt de interviewer. “Nee, die kun je niet kiezen”, legt de burgemeester uit. “Je moet beginnen bij de gemeenteraad wil je ook invloed hebben op de wethouders.”

Sander Schelberg (VVD), burgemeester van Teylingen, opent zijn YouTube-sketch met een hamerklop. “We hebben deze ronde zeven partijen, dus uw partij zit er zeker bij”, zo belooft hij.

Rotterdam kiest voor de harde aanpak. Tegen interviewer Quintis Ristie, bekend van ‘Groeten uit Paramaribo’, legt burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) het belang uit van verkiezingsdeelname. “Als je niet stemt heb je ook geen recht om te klagen.”

    • Steven de Jong