Boete voor beledigen voorzitter EU-raad

Ook in het Europees Parlement zijn er zorgen over taalverruwing. Maar Jerzy Buzek, de Poolse voorzitter van het Parlement, wil grenzen stellen. Daarom heeft hij een Britse parlementariër die vorige week Herman Van Rompuy beledigde, bestraft met een geldboete.

Herman Van Rompuy heeft „het charisma van een dweil”. Dat zei de Brit Nigel Farage vorige week toen de Belg, de vaste voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders van de EU-landen, voor het eerst in die hoedanigheid een bezoek bracht aan het Europees Parlement. „U ziet eruit als een lagere bankbediende”, zei Farage ook.

Van Rompuy reageerde toen niet. De Belgische premier Leterme wel. Hij schreef een brief aan Buzek waarin hij zich beklaagde over het gedrag van de Brit. Leterme nam ook aanstoot aan een opmerking van Farage over België, dat de Brit „in grote mate een niet bestaand land” noemde.

Parlementsvoorzitter Buzek had daarop een gesprek met Farage. Hij vroeg hem zijn excuses aan te bieden. Maar de Brit weigerde. Buzek besloot daarop Farage tien dagen zijn vergoeding voor het bijwonen van vergaderingen in het Parlement te ontnemen. Dat kost hem een kleine 3.000 euro.

Farage is de voorman van UK Independence Party, die wil dat het Verenigd Koninkrijk het lidmaatschap van de EU opzegt. „Ik ga excuses aanbieden”, zei hij gisteren, „maar alleen aan de bankbedienden in de hele wereld. Als ik hen heb beledigd, dan spijt me dat zeer.”