Bestuurder salesianen van misbruik beticht

Onder de salesianen die beschuldigd worden van seksueel misbruik van minderjarigen in de jaren zestig en zeventig, is een bestuurslid van deze katholieke congregatie in Nederland.

Een oud-leerling van het internaat van de salesianen in ’s-Heerenberg heeft afgelopen weekeinde bij Hulp en Recht, de klachtencommissie van de katholieke kerk, gemeld dat hij eind jaren zestig is misbruikt door een pater die nu bestuurder is. Een tweede oud-leerling verklaart door hem te zijn „benaderd”. De pater ontkent de beschuldiging.

Het aantal oud-leerlingen van het internaat in ’s-Heerenberg dat meldt misbruikt te zijn door salesianen is opgelopen tot vijftien. Tegenover deze krant en de Wereldomroep noemen ze de namen van tien paters en twee broeders. Volgens de verklaringen gaat het om allerlei vormen van misbruik: van handtastelijkheden tot verkrachting. Dit zou zich hebben voorgedaan in de periode 1959-1971, en is strafrechtelijk verjaard.

Inmiddels worden tientallen andere rooms-katholieke internaten, kostscholen en seminaries in verband gebracht met misbruik. Bij deze krant en de Wereldomroep kwamen de afgelopen dagen zeventig meldingen binnen. Hulp en Recht ontving sinds de onthullingen over het mogelijk misbruik door salesianen „vele tientallen” meldingen. Normaal zijn het er tien per jaar.

Een van de slachtoffers van de paters salesianen is André Lubbers (58) . Hij getuigt hoe hij tussen 1959 en 1963 vaker is verkracht door een pater. „Ik heb therapie gehad. Al jaren geleden sprak ik met de man”, zegt Lubbers, die nu therapeut is voor misbruikslachtoffers. „Het ging me niet om geld of ‘een sorry’, maar om erkenning. Ik ben er klaar mee, maar veel lotgenoten niet.”

Het bestuur van de salesianen heeft besloten tot onderzoek door Hulp en Recht. De PvdA en de VVD eisen van minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) een onafhankelijk onderzoek. Het CDA wil het kerkelijk onderzoek afwachten.

    • Joep Dohmen