Besturen of anders is hij weg

Marco PASTORS (1955) Politicus, Leefbaar Rotterdam & EenNL. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam, 17 juni 2008 ©Vincent Mentzel 2008

Hij wil „weer aan de knoppen zitten”. Niets liever dan dat. Een terugkeer in de oppositiebanken sluit Marco Pastors uit. De lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam is alleen beschikbaar als wethouder. „Nog vier jaar tegen partijen aankijken die elk goed voorstel op arrogante wijze wegstemmen, daar voel ik mij te goed voor.” Mocht Rotterdams grootste oppositiepartij (nu veertien zetels) worden uitgesloten in de coalitieonderhandelingen, dan zal hij zich volledig gaan toeleggen op zijn baan als organisatieadviseur in Den Haag.

Maar zover zal het niet komen, voorspelt Pastors (44). „Wij worden de grootste of de op één na grootste, dus de kans is heel groot dat wij gaan meeregeren.” Toch hebben drie partijen – de PvdA, GroenLinks en de SP – al laten weten niet te willen samenwerken met Leefbaar. Pastors’ partij zou te radicaal zijn en „mensen uitsluiten op basis van hun geloof of huidskleur”, aldus PvdA-lijsttrekker Dominic Schrijer.

Na ruim drie jaar wethouder volkshuisvesting te zijn geweest, nam Pastors in 2006 plaats in de oppositie. „Voor mensen met een normale geestelijke gezondheid is dat amper te doen”, zegt hij nu. „Je loopt telkens met je kop tegen de muur, omdat de zittende macht niet eens het fatsoen heeft om serieus naar je voorstellen te kijken.” (MH)

Bijdragen: Brian van der Bol en Mark Hoogstad