Zelfcensuur bij publieke omroep Italië

Het bestuur van de Italiaanse publieke omroep Rai heeft besloten tot zelfcensuur in de aanloop naar de regionale verkiezingen van 28 en 29 maart. De actualiteitenprogramma’s Annozero, Ballarò, Porta a Porta en L’Ultima Parola mogen tot de verkiezingen niet meer uitzenden. In plaats daarvan is er alleen nog ruimte voor politieke partijen.

Woedende programmamakers en journalistenvakbonden zullen vanavond demonstreren voor het gebouw van de Rai. „Dit verbod is zonder precedenten in de westerse wereld”, aldus presentator Paolo Floris van Ballarò. Michele Santoro van Annozero stelt: „Berlusconi wil een realiteit presenteren die geen geweld doet aan het door hemzelf gecreëerde imago van de leider. Uitzendingen die vraagtekens stellen, twijfel zaaien, en vertellen dat de vuilverbrander in Napels het niet doet of dat er in L’Aquila probleempjes zijn, worden niet meer toegestaan.”

De vijf regeringsvertegenwoordigers binnen het Rai-bestuur stemden in met het besluit. De oppositiebestuursleden waren tegen. „Het besluit schendt de plicht die een publieke dienst heeft”, aldus bestuurslid Nino Rizzo Nervo. Algemeen directeur Mauro Masi, die door Berlusconi’s regering is aangesteld, verwijst naar een maatregel die ervoor moet zorgen dat alle partijen evenveel zendtijd krijgen.

Volgens programmamaker Santoro is dit een voorwendsel. „We hebben al enige tijd te maken met een aanval zonder precedenten op alle democratische controlemechanismen: de rechterlijke macht, de informatievoorziening, de bureaucratie […].” Santoro zegt zich niet bij het verbod te willen neerleggen. „Ik zal 25 maart hoe dan ook uitzenden. Ik weet niet hoe en waar, maar we zullen een aflevering maken.”

    • Bas Mesters