Zalm mag blijven van de minister

Oud-minister van Financiën Gerrit Zalm kan aanblijven als bestuursvoorzitter van ABN Amro. Dat schrijft demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) in een brief aan de Tweede Kamer. Zalm heeft „zorgvuldig” gehandeld als financieel directeur van DSB, zo blijkt uit onderzoek van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

In een toelichting zei De Jager gisteren „geen enkele aanleiding te zien het heldere oordeel van DNB niet te volgen”. Alle voormalige bestuurders en toezichthouders van DSB die nu een andere baan in de financiële sector hebben gevonden, worden opnieuw beoordeeld door de toezichthouders. DSB van Dirk Scheringa ging op 19 oktober vorig jaar failliet.

Opvallend in het onderzoek naar Zalm is dat de andere toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), juist tot de conclusie komt dat de oud-minister van Financiën zou moeten vertrekken bij ABN Amro. Zalm zou „onvoldoende oog” hebben gehad voor „het risico van reputatieschade en claims als gevolg van de verkoopmethoden van DSB”. Ook zou hij onvoldoende tegenwicht geboden hebben tegen „de sterk commercieel ingestelde raad van bestuur”.

DNB, die het laatste woord heeft bij de beoordeling, neemt het oordeel van de AFM niet over. Michiel Scheltema, de hoogleraar die in opdracht van de minister heeft getoetst of de toezichthouders hun onderzoek goed hebben gedaan, vindt dat terecht, zo zei hij gisteren: „De AFM heeft onvoldoende argumenten aangedragen om tot deze conclusie te komen.” Hij zei dat er geen reden is om aan „de deskundigheid en betrouwbaarheid” van Zalm te twijfelen.

Scheltema zei dat de verschillen in de oordelen mede veroorzaakt worden door de verschillende taken van de toezichthouders. Zo houdt DNB in de gaten of de bank financieel gezond is, bij AFM staat het gedrag van banken en bankiers centraal. De Jager zei „ongelukkig” te zijn met het afwijkende oordeel van de AFM. Hij wil daarover eind deze week met beide toezichthouders spreken.

De andere onderzoeken zijn nog niet afgerond. Het zou om in totaal zeven werknemers gaan, maar onduidelijk is wie. Wanneer DNB en AFM klaar zijn, is ook niet bekend. Hoogleraar Scheltema moet die onderzoeken toetsen als extra waarborg dat de toezichthouders onbevooroordeeld hun onderzoeken doen. Zij stemden eerder immers in met de aanstellingen van betrokken personen in het bankwezen. Want als uit het onderzoek blijkt dat er vraagtekens zijn over hun functioneren bij DSB, had DNB dan eerder wel moeten instemmen met hun benoemingen bij andere financiële instellingen? „De indruk zou kunnen ontstaan dat DNB haar werk eerder niet goed heeft gedaan”, aldus Scheltema gisteren.