Wetenschap kort

Grizzlyberen kraken de holen van ijsberen in Canadees park

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Grizzlyberen dringen door in het leefgebied van de ijsbeer. Canadese biologen hebben de beren sinds 1996 twaalf keer gesignaleerd in een voor grizzly’s onbereikbaar geacht natuurpark aan de Hudsonbaai. „Voor de ijsberen is dit zorgwekkend”, zegt Linda Gormezano (Amerikaans Natuurhistorisch Museum in New York) in een persbericht naar aanleiding van haar publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift The Canadian Field Naturalist. „Het is waarschijnlijk dat grizzly’s hun winterslaap houden in holen die ijsbeermoeders gebruiken voor hun jongen. Als deze dieren op hetzelfde moment uit hun winterslaap komen, bestaat de kans dat de grizzly’s de ijsbeerjongen doden.” De ijsbeer heeft het toch al moeilijk. Hun jacht op zeehonden wordt bemoeilijkt nu er jaren zijn dat in de Hudsonbaai niet genoeg ijs ligt. De onderzoekers denken dat de grizzly’s afkomstig zijn uit de Rocky Mountains, Yukon en Nanavut. Dat de beren in staat zijn gebleken om door het onherbergzame gebied rondom Wapusk te trekken, komt als een verrassing. In Wapusk kunnen de beren zich tegoed doen aan elanden, vis, kariboes en bessen. In zeldzame gevallen paren ijsberen en grizzly’s. Dat kan een heel lichtbruine ‘halfbloed’ opleveren.

Opname verhoogt kans op dementie

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Een levensbedreigende ziekte, waarbij ziekenhuisopname nodig is, verdubbelt bij 65-plussers de kans op dementie. Ook een minder ernstige ziekte waarvoor een acute ziekenhuisopname nodig is, verhoogt de kans op dementie al met 40 procent. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers uit de gegevens van een groep van bijna 3.000 65-plussers van wie ze sinds 1994 bijhouden hoe het hun vergaat. De publicatie over het onderzoek, vorige week verschenen in het Journal of the American Medical Association, versterkt het idee uit ander onderzoek dat dementie niet sluipend ontstaat, maar wordt versneld door incidenten die het uiterste van een lichaam vergen. Ook een medische behandeling (zoals narcose) versnelt dementie.