Verkoop van kunst en antiek loopt fors terug

Door de economische crisis is de verkoop van kunst en antiek wereldwijd in twee jaar tijd teruggelopen met 35 procent.

Dat blijkt uit het deze week gepubliceerde rapport The international art market 2007-2009, Trends in the art trade during global recession. De studie is opgesteld in opdracht van The European Fine Art Foundation, de organisatie achter de internationale kunst- en antiekbeurs Tefaf in Maastricht, die eind volgende week begint.

In het recordjaar 2007 bedroeg de wereldwijde verkoop van kunst en antiek 48,1 miljard euro. In 2008 was dat nog maar 42,2 miljard.

Vorig jaar zakte de totale verkoop naar het zich nu laat aanzien in tot 31,3 miljard euro, nog altijd de op drie na hoogste omzet ooit.

Volgens het rapport presteert de kunstmarkt ondanks de crisis beter dan verwacht. Dat zou onder meer komen doordat de rijken in deze onzekere tijden minder dure auto’s en jachten en meer kunst en antiek zijn gaan kopen. Die laatste twee behouden namelijk op lange termijn hun waarde. „Pronkzucht lijkt verleden tijd”, concludeert het rapport.

Ook de spreiding van rijkdom wereldwijd heeft een gunstige uitwerking op de kunstmarkt. Veel nieuwe spelers op de internationale kunstmarkt hebben minder last van de crisis dan de oude westerse economieën. Het marktaandeel van China en India groeide vorig jaar bijvoorbeeld met respectievelijk 9 en 6 procent.

De sector eigentijdse kunst heeft de meeste last van de crisis. In 2009 liep de wereldwijde omzet terug met circa 60 procent naar 378 miljoen euro.

Traditionele sectoren, zoals oude meesters, doen het goed en worden nu beschouwd als een sterke categorie om te verzamelen en in te investeren.