Verhagen: PvdA stuurde bewust aan op crisis

Voor Maxime Verhagen, demissionair minister van Buitenlandse Zaken én CDA-politicus, is het overduidelijk: de PvdA heeft doelbewust aangestuurd op een kabinetscrisis. „Men zocht een aanleiding om te breken”, aldus Verhagen die zich gisteravond tegenover studenten in Leiden na een korte, reeds geplande, vakantie voor het eerst in het openbaar uitliet over de crisis. Volgens hem was voor PvdA-leider Wouter Bos „de ene extra raadszetel in Stadskanaal of Leiden” bij de gemeenteraadsverkiezingen „doorslaggevender” dan het vinden van een compromis over Uruzgan.

Uitvoerig deed Verhagen uit de doeken hoe de PvdA in de drie weken voorafgaand aan de crisis vier voorwaarden had geformuleerd om een verlenging van de Nederlandse militaire aanwezigheid in Uruzgan bespreekbaar te maken. Een van die voorwaarden was dat er een schriftelijk verzoek van de NAVO dan wel de Verenigde Staten zou komen. Volgens Verhagen zijn er in die gesprekken tabellen over tafel gegaan met het aantal Nederlandse militairen dat van augustus aanstaande tot volgend jaar augustus geleidelijk naar nul zou verminderen. „Ik mag toch aannemen dat je als minister van Financiën grafieken kan lezen.”

De Nederlandse invloed in Afghanistan zal afnemen, verwacht Verhagen. Hij wees erop dat hij nu nog binnen een half uur president Karzai aan de lijn kan krijgen. Op die manier had Verhagen volgens eigen zeggen de doodstraf tegen een Afghaanse journalist ongedaan weten te krijgen. „Dat lukt me volgende week niet meer. Dat geef ik u op een briefje.”