Strijdbaar in de multiculturele hel

Leider Constant Kusters rekent morgen op succes voor de extreemrechtse Nederlandse Volksunie. „Ik wil niet dat de oorspronkelijke bewoners straks worden afgemaakt.”

Altijd maar weer die foto. Constant Kusters, de 39-jarige voorzitter van de extreemrechtse Nederlandse Volks Unie, reageert geïrriteerd als hij wordt geconfronteerd met een afbeelding uit 1996, gemaakt tijdens een demonstratie van de CD en CP’86 in Leerdam. De afbeelding circuleert op het internet en is terug te vinden in een rapportage over racisme. Verwijtend: „Die foto gaan jullie zeker weer plaatsen.” Met jullie bedoelt hij de pers. „Ik zie de pers als een onderdeel van het systeem dat ik moet bevechten.”

Op de foto gaat Kusters gekleed in een zwarte leren jas. Hij draagt een band om zijn mouw met de letters FAP, van de in Duitsland verboden nationalistische Freiheitliche Deutsche Arbeiterpartei. Hij heeft een smal snorretje op zijn bovenlip, net als Adolf Hitler. Het ziet er nazistisch uit. Kusters fel: „Mijn snor is breder dan die van Hitler. En wat mensen denken interesseert me niks. Ik sta hier nog steeds vierkant achter.”

De NVU neemt voor de derde keer op rij deel aan de gemeenteraadsverkiezingen, ditmaal in de gemeenten Nijmegen, Arnhem, Overbetuwe en Heerlen. Nooit eerder slaagde de partij er in een zetel te halen. Ook niet bij de verkiezingen voor de Gelderse Provinciale Staten in 2003 en 2007. Of het er dit keer wel in zit? Kusters is optimistisch: „Eén of twee zetels moet lukken.” Jaap van Donselaar, deskundige op het gebied van extreemrechts, stelt: „Electoraal is de NVU van geen enkele betekenis. Het zou mij hogelijk verbazen als de partij een zetel haalt.”

De NVU is de enige „klassieke extreemrechtse partij” die nog bestaat. De partij, opgericht in 1971, is bekend geworden door Joop Glimmerveen. Hij deed in 1974 mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag met de slogan ‘Den Haag moet blank en veilig blijven’, wat tot veel ophef leidde.

Met de komst van de Centrumpartij (Hans Janmaat) en de Centrumdemocraten in de jaren tachtig, die in tegenstelling tot de NVU wel zetels haalden in de Tweede Kamer, zakte de NVU weg. Een stille periode brak aan, tot in 1996 de NVU nieuw leven werd ingeblazen. Uit die tijd dateren de contacten tussen Glimmerveen en Kusters, zelf aanvankelijk lid van de extreemrechtse CP’86. „Vanwege de gezonde standpunten.”

In 2001 nam Kusters het voorzitterschap over van Glimmerveen. De twee raakten daarna gebrouilleerd. Glimmerveen spreekt over Kusters als de „NVU-clown”. Hij verwerpt de „consensuspolitiek” van zijn opvolger. Kusters op zijn beurt zegt: „En Joop is blijven hangen in het Derde Rijk.”

De vasthoudendheid van Kusters heeft ertoe geleid dat rond 2001 het verbod op demonstraties door extreemrechts is doorbroken. „Dat is zijn wapenfeit”, aldus Van Donselaar. Vier keer per jaar demonstreert de NVU, de ene keer tegen pedofilie, dan weer tegen het „casinokapitalisme”. Er trekken mannen met kale hoofden of met capuchon op door de straten.

Die betogingen lopen steevast uit op confrontaties, meestal bij confrontaties met antifascistische groepen, zoals onlangs in Arnhem. Daar verrichtte de politie 32 arrestaties. „Dat waren niet onze mensen”, benadrukt Kusters.

Kusters zelf doet er alles aan uit handen van justitie en politie te blijven. Hij let op zijn woorden. „U zult hem niet over de grens krijgen”, had Van Donselaar al gezegd. Kusters: „Ik ben getrouwd en heb vier kinderen. Dan word je vanzelf rustiger. Ik ben vaak genoeg veroordeeld.” Hij zegt een jaar aaneengesloten in de gevangenis te hebben gezeten. Onder meer omdat hij „een linkse fascist een corrigerende klap heeft verkocht”.

Arnhemmer Kusters onderhoudt naar eigen zeggen contacten met hoogbejaarde NSB’ers en SS’ers. Hij was kind aan huis bij de overleden ‘zwarte weduwe’, Florentine Rost van Tonningen. Kusters’ dochters heten Sigrun en Gudrun – „mooie Germaanse namen”. Hij noemt Nederland een multiculturele hel. Hoezo hel? „Zie jij dan niet hoe het hier is veranderd?”

Als het aan Kusters ligt, gaan „de grenzen dicht” en komt er geen asielzoeker of immigrant het land meer in. „Ik wil niet dat de oorspronkelijke bewoners straks worden afgemaakt of verdreven zoals met de indianen of aboriginals is gebeurd.”

Volgens het verkiezingsprogramma wil de NVU illegalen actief opsporen en het land uitzetten, mag er geen moskee meer worden bijgebouwd, moeten er „staatsscholen” komen waar kinderen uniformen dragen en en ’s morgens eerst het volkslied zingen. „Wat is daar nou mis mee?”

Racisme Monitor uit 2008 constateert dat de politieke ruimte van de NVU beperkter wordt, „door het overnemen van harde standpunten door Geert Wilders”. De NVU-voorzitter denkt er morgen zijn voordeel mee te kunnen doen. De PVV doet alleen mee in Den Haag en Almere. „Wilders heeft ervoor gezorgd dat ook andere partijen het integratievraagstuk op de agenda hebben gezet.”

Maar verder ziet Kusters Wilders vooral als „een islam-basher” en „een zionist”. „Hij kiest de kant van Israël, terwijl ik vind dat de Palestijnen recht hebben op een eigen land. Wilders keert zich tegen de islam. Wij hebben niks tegen het geloof.”

    • Annette Toonen