Sport kort

Basketbalbond moet aan Franse club hoge vergoeding betalen

CHAMBERY. De Nederlandse basketbalbond NBB is door een rechtbank in het Franse Chambéry veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 70.000 euro aan de Franse eersteklasser Challes-les-Eaux. De Franse club heeft recht op deze vergoeding omdat haar Nederlandse speler Marlous Nieuwveen zich blesseerde bij de nationale ploeg en daardoor maanden niet in actie kon komen voor haar club. De uitspraak, die op 26 februari is verspreid door het Franse persbureau AFP, kan verstrekkende gevolgen hebben. Dat meent advocaat Michel Pautot van de club. „Het is de eerste keer dat een basketbalclub schadeloos wordt gesteld voor een buitenlandse speler, die zich bij een nationale ploeg blesseert. Het is jurisprudentie die een sneeuwbaleffect kan veroorzaken in de hele sport.” Een woordvoerder van de basketbalbond zei officieel van niets te weten. „Op het bondsbureau is niets binnengekomen, dus is het lastig om er ook maar iets over te zeggen.” De bond kreeg ooit wel een tenlastelegging op de mat, die met vragen is teruggestuurd. (ANP, AFP)

Verlies ijshockeyers kost Obama krat bier

WASHINGTON. De nederlaag van de Amerikaanse ijshockeyers tegen Canada in de finale van het olympisch toernooi heeft president Barack Obama van de Verenigde Staten een krat bier gekost. Obama had zondag met premier Stephen Harper van het thuisland een weddenschap afgesloten over de afloop van het beladen duel. Canada won met 3-2 van de VS en Harper kan volgens Canadese media een krat Yuengling tegemoet zien, bier dat in Pennsylvania wordt gebrouwen. Andersom had Obama 24 flesjes Molson gekregen uit de oudste brouwerij van Canada. Het is voor het eerst in dertig jaar dat een gastland weer de olympische ijshockeytitel pakt ( Verenigde Staten,1980 Lake Placid). Sydney Crosby, het grote talent, maakte in de finale de winnende treffer. Hij pikte een pass op van Jarome Iginla en liet de Amerikaanse keeper Ryan Miller kansloos. Dat gebeurde pas in de verlenging, na 7 minuten en 40 seconden. (ANP)

Oranje geheel fit voor oefenduel met VS

KATWIJK. Bondscoach Bert van Marwijk is gisteravond met een fitte spelersgroep aan de voorbereiding op de vriendschappelijke interland van het Nederlands elftal tegen de Verenigde Staten begonnen. Van alle 23 internationals sloeg alleen Giovanni van Bronckhorst in Katwijk de training van Oranje over. „Ik wilde uit voorzorg mijn knie een beetje sparen. Maar ik ben morgen beschikbaar”, verklaarde de aanvoerder. (ANP)

Indiase hockeyer drie WK-duels geschorst

NEW DELHI. De Indiase international Shivendra Singh moet bij de komende drie groepsduels op het wereldkampioenschap hockey in New Delhi vanaf de kant toekijken. De internationale hockeyfederatie FIH heeft de aanvaller voor drie wedstrijden geschorst wegens gemeen spel. Singh sloeg zondag in het duel met Pakistan zijn tegenstander Fareed Ahmed met de stick boven het oog. (ANP)

De Bakker en Haase stijgen op tennislijst

Rotterdam. Tennisser Thiemo de Bakker heeft zonder in actie te komen zijn hoogste ranking ooit bereikt op de wereldranglijst. De Westlander, die zich afmeldde voor het toernooi van Dubai, steeg twee plaatsen en is op ATP-lijst 74ste. Robin Haase, die in Delray Beach de tweede ronde bereikte, maakte een sprong van 35 plaatsen op de lijst. De Hagenaar, die lang geblesseerd was, staat nu op plaats 329. (ANP)