Spel van de hockeyers is nog futloos

Het Nederlands hockeyelftal is het WK gestart met een zege op Argentinië.

De royale uitslag (3-0) was echter voornamelijk aan Taeke Taekema te danken.

Keeper Guus Vogels was gisteren de enige hockeyer van Nederlandse kant die op energiek spel was te betrappen, terwijl bondscoach Michel van den Heuvel bij het wereldkampioenschap in New Delhi juist met zijn verjongde team wil uitblinken door energiek spel en vooral veel flair.

De voorbereiding van de Nederlandse hockeyers op het WK was volledig gericht op de eerste wedstrijd tegen Argentinië, de nummer veertien op de wereldranglijst. Tegen de Argentijnen móest er worden gewonnen, zodat het team in het toernooi zou kunnen groeien. Winnen deed Nederland, de nummer vier van de wereldranglijst, met 3-0, maar het vertoonde spel kon het beste als futloos worden bestempeld.

Het tempo lag laag in het Major Dhyan Chand National Stadium en de passes waren slordig. Hoewel één van de doelstellingen van de Nederlanders dit toernooi is om door het energieke spel meer velddoelpunten te maken, kwamen de drie treffers voort uit strafcorners die alle werden benut door Taeke Taekema.

Dat de wedstrijd niet met mooi hockey werd gewonnen, maakte volgens Taekema, die vier jaar geleden met elf doelpunten topscorer werd op het WK, niet zoveel uit. „We hebben de eerste WK-wedstrijd gewonnen, we hebben de nul gehouden en we hebben een maximale score uit onze strafcorner gehaald, daar kunnen we mee verder”, reageerde hij tegen persbureau ANP. Voordat het Nederlandse team naar India afreisde, gaf de strafcornerspecialist het belang van winst in het eerste duel al aan. „Vier jaar geleden verloren we in de eerste wedstrijd in Mönchengladbach van Korea. Die mentale klap zijn we de rest van het toernooi niet meer te boven gekomen.” Nederland eindigde op het WK in 2006 teleurstellend als zevende. „Daarom moet deze eerste wedstrijd wel worden gewonnen, met of zonder mooi hockey.”

In de eerste helft domineerden de Nederlandse hockeyers de wedstrijd nog. Het spel speelde zich grotendeels af op de helft van de Argentijnen. De hockeyers van Van den Heuvel wisten echter geen echte kansen te creëren. Door twee benutte strafcorners kwam Nederland voor rust toch op voorsprong.

In de tweede helft waren het echter lange tijd de Argentijnen die het spelbeeld bepaalden. Ze drongen vrij gemakkelijk door de Nederlandse verdediging heen en vooral de Argentijnse aanvaller Pedro Ibarra, in de Nederlandse competitie uitkomend voor SCHC, kreeg een aantal opgelegde kansen. Gelukkig voor Nederland was daar keer op keer de 34-jarige Vogels, bezig aan zijn laatste toernooi voor Oranje, die al de Argentijnse aanvallen wist te stoppen.

Voor het WK begon, dacht Vogels nog dat zijn team dit toernooi van hem minder afhankelijk zou zijn. Hij erkende dat de Nederlandse hockeyers in het verleden te veel op hem hebben geleund. „Ik heb de laatste maanden echter enorme progressie gezien. In oefenpartijen domineerden we grote delen van wedstrijden. Als we dat het komend toernooi kunnen doortrekken, zal het publiek een heel ander elan zien en dan wordt mijn rol een stuk minder belangrijk”, beweerde hij. De verdediging bleek gisteravond echter kwetsbaar en steunde wederom zwaar op Vogels, die maar liefst acht keer redding bracht.

In de laatste tien minuten van de wedstrijd leek Nederland even wakker te worden. Taekema schoot zijn derde strafcorner binnen en Teun de Nooijer en Floris Evers kregen goede kansen om de 4-0 te scoren.

De opleving had waarschijnlijk te maken met het vernieuwde wisselbeleid van bondscoach Van den Heuvel, waarmee hij energie op het veld wil creëren en wil overhouden voor de eindfase van de wedstrijd. „Gedurende de hele voorbereiding hebben we met een wisselschema gespeeld waarin iedere speler een gelijk aantal minuten speelde”, legde de coach uit. „De gedachte daarachter is dat we bij het WK elke laatste vijftien minuten van een wedstrijd moeten kunnen heersen en versnellen omdat we door het vele wisselen energie over hebben.” Van de negen oefenwedstrijden die Nederland in de voorbereiding op het WK speelde, wist het team acht keer in het laatste kwartier te scoren. In vijf duels maakte Nederland in de laatste vijftien minuten zelfs nog twee doelpunten.

    • Shari Kiljan