Russische politici eisen sancties

Na de dramatisch verlopen Olympische Winterspelen staat Rusland een grootscheepse zuivering van de sportwereld te wachten. Niemand minder dan president Medvedev heeft gisteren het ontslag geëist van de betrokken functionarissen. „Ze moeten hun verantwoordelijkheid nemen en wel nu. Als zij het zelf niet kunnen, zullen wij ze helpen”, zei Medvedev tijdens een vergadering met de top van regeringspartij Verenigd Rusland. Sinds de Sovjet-Unie in 1956 voor het eerst aan de Winterspelen deelnam, heeft Rusland nooit zo slecht gepresteerd als in Vancouver.

De president is niet de eerste politicus die wil ingrijpen. Nadat het ijshockeyteam was uitgeschakeld, riep premier Poetin op „de fouten en mislukkingen serieus te analyseren” en niet het hoofd in de schoot te leggen of met „as te bestrooien”. Dat taalgebruik wijst niet op mededogen maar op sancties tegen onder anderen de voorzitter van het nationaal olympisch comité en de minister van Sport.

De roep om wraak heeft niet alleen te maken met de vernedering in het ijshockey. Ook het verlies van de ooit vanzelfsprekende gouden medailles bij het kunstschaatsen is onverteerbaar voor Rusland, dat over vier jaar zelf de spelen organiseert in de badplaats Sotsji nabij de vakantievilla van Poetin.

De krant Sport Express kopte gisteren boven zijn nabeschouwing ‘lading 2010’, een woordspeling die in Rusland wordt begrepen als verwijzing naar het transport van lijkzakken met soldaten die aan het front zijn gesneuveld. Verwijzend naar het slechtste resultaat aller tijden (Spelen van 1912 in Stockholm) vergeleek de krant de „vernedering” met de nederlaag van de tsaristische vloot tijdens de Japans/Russische oorlog van 1905.

Alleen het dagblad Nezavisimaja Gazeta zag een lichtpuntje. De elfde plaats in de medaillespiegel steekt gunstig af bij de posities die het land op andere mondiale ranglijsten inneemt: 182ste qua sterftecijfer en 147ste voor corruptie. „De Russische sporters hebben aanzienlijk meer vakmanschap, moed en liefde voor het moederland aan de dag gelegd dan de staat die Rusland heet”, aldus de adjunct-hoofdredacteur van de krant.