Opinie

    • Paul Luttikhuis

Phil Jones heeft gesproken

Phil Jones heeft voor het eerst sinds het begin van Climategate, de affaire waarvan hij onbedoeld de hoofdpersoon werd, in het openbaar gesproken (lees hier, hier en hier een paar verslagen). In een hoorzitting in het Britse Lagerhuis stelden de leden van de wetenschappelijke parlementscommissie hem een aantal harde vragen. Het had iets van een verhoor, waarin Jones figureerde als aangeklaagde. Hij  maakte dan ook een tamelijk nerveuze indruk.

Jones was overigens niet de enige die door de parlementariërs aan de tand werd gevoeld. Hier een overzicht van de getuigen. Het was een gemêleerd gezelschap van – hoe zullen we ze noemen? – wetenschappers en sceptici, voor- en tegenstanders.

Maar ook al schijnt scepticus Lord Lawson (die veel kritiek had op het gebrek aan openheid in de klimaatwetenschap, maar weigerde te zeggen wie zijn denktank financiert) voor enig vuurwerk te hebben gezorgd, de meeste belangstelling ging uit naar Jones.

De krachtigste confrontatie was die met Labour-parlementariër Graham Stringer. Hij haalde een citaat aan uit een van Jones’ e-mails: ‘Why should I give information to you when all you want to do is find something wrong with it?’

Terecht wees Stringer erop dat falsificatie toch een van de hoogste doelen is van de wetenschap. Op grond daarvan noemde hij de uitspraak ‘anti-wetenschappelijk’. Jones kwam niet verder dan de opmerking dat de toon van sommige e-mails inderdaad ‘behoorlijk akelig’ was.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis