Partijhoogtepunten

Nog eens extra over de markt gelopen, dit weekend, maar nee hoor, ik ben niet geflyerd. Er was sowieso weinig geflyerd op mijn markt – er lagen wat GroenLinksfolders tot pap te verregenen, maar verder was er zo te zien geen enkele partij geweest. En ik had er nog wel zo op gerekend: ik weet nog steeds niet wat te stemmen.

Zou flyeren geholpen hebben? En trouwens, je hoort je toch helemaal niet op de laatste zaterdag voor de verkiezingen te laten overtuigen door iemand met een vlotte babbel en een regenjack vol logo’s? Eh, nee. Maar weet je, het begint altijd zo goed bij mij, als er verkiezingen aankomen. Ik krijg er heel verheven, lastig te verwoorden morele gedachten van, die zich ergens afspelen in het abstracte continuüm tussen democratisch recht en burgerplicht. En natuurlijk wil ik dus ‘inhoudelijk stemmen’. Alleen: zodra je je verdiept in folders en standpunten doemt daar een schrikbeeld uit op van het soort buurtvergaderingen waar de domste mensen vaak op onverklaarbare wijze gelijk krijgen.

Dus is de volgende stap altijd dat ik op intelligente mensen wil stemmen, van een partij waarvan ik desnoods maar vaag denk dat ze wel het goede willen. Maar ja. De PvdA was onverstaanbaar in haar verkiezingsfilmpje. De VVD gebruikt het woord ‘milieudwang’. Bij GroenLinks in mijn stad ken ik via-via één iemand en dat is, hoe zeg ik dat netjes, een lul. Sommige kandidaten van D66 vloeken in hun tweets; vind ik niet kunnen. Partijen die een god serieus nemen, vallen ook af. Dus ren ik maar weer naar de markt om me te laten overtuigen door wie dat wil.

Niemand. Hoewel, er lag wel een folder in de brievenbus van de NDP, lijst 14. In goed geprobeerd Nederlands. De ‘Nationaal Democratisch Partij’ heeft geen standpunten, maar ‘partij hoogtepunten’. Best aardige, zoals ‘harder aanpak van discriminatie’ en ‘meer toiletvoorziening in de stad met name voor vrouwen’. Maar ook enkele onbegrijpelijke, zoals ‘justitie tegen werking betreft buitenlanders’ of ‘deurwaarders (boete) monopoliepositie beëindigen’. En een misleidende: ‘nee tegen kilometerheffing’. Dus: nee tegen de NDP.

Hoe meer je je best doet, hoe moeilijker stemmen is. Dat is het gekke.

Ellen de Bruin

    • Ellen de Bruin