Parijs neemt belang in Nord Stream

Het Franse energiebedrijf GDF Suez neemt een belang van 9 procent in Nord Stream, de toekomstige pijpleiding door de Oostzee, die Russische gas rechtstreeks naar West-Europa gaat leiden.

De bestuursvoorzitters van het Russische Gazprom en GDF Suez, Aleksej Miller en Gérard Mestrallet, ondertekenden gisteravond in Parijs een protocol waarin is afgesproken dat de onderhandelingen over deelname worden afgerond voor het begin van de daadwerkelijke aanleg van de pijpleiding, volgens planning vanaf april. GDF Suez neemt 4,5 procent van de aandelen over van twee Duitse partners in het project, E.On Rurhgas en BASF Wintershall, die nu beide voor 20 procent deelnemen. Gazprom blijft met 51 procent meerderheidsaandeelhouder, de Nederlandse Gasunie heeft 9 procent.

Nord Stream maakt de toevoer van Russisch gas naar West-Europa minder afhankelijk van de politieke verhoudingen tussen Rusland en Oekraïne, dat nu met Polen en de Baltische landen op de enige doorvoerroute ligt. Twee keer in de afgelopen jaren kwam de gastoevoer kort stil te leggen door een conflict tussen Moskou en Kiev. Behalve Nord Stream werkt Rusland ook aan een alternatieve route via Bulgarije, South Stream. Eind vorig jaar kondigde een ander Frans energiebedrijf, EDF, aan daarin een belang van 10 procent te nemen. South Stream is meer omstreden dan het van oorsprong Russisch-Duitse project Nord Stream, omdat het in het zuiden concurreert met de Nabucco-pijpleiding, die van de landen rond de Kaspische zee via Turkije naar Europa loopt. Veel Europese landen hopen door Nabucco minder afhankelijk te worden van Russisch gas.

Frankrijk kiest de laatste tijd vaker voor Frans-Russische samenwerking. De ontmoeting tussen Miller en Mestrallet had gisteren plaats in de marge van een bezoek van de Russische president Medvedev aan zijn Franse collega Sarkozy, die „vertrouwen” in elkaar uitspraken. Medvedev verwees onder meer naar de levering van vier oorlogsschepen van het type Mistral door Frankrijk aan Rusland, waarover de onderhandelingen vergevorderd zijn. Sarkozy zei dat voor deze eerste militaire verkoop van een NAVO-land aan Rusland twee schepen in Frankrijk zullen worden gebouwd en twee in Rusland. Tegelijk maakte de Franse autofabrikant Renault bekend 300 miljoen euro in het noodlijdende Russische Avtovaz te steken.