Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Belasting

op nrcnext.nl

Vechten tegen de WOZ

De kou trekt weg en de vogeltjes fluiten. De lente komt. En dus ook de zomer, vakantie, genieten… Maar eerst valt bij huiseigenaren de kille WOZ-beschikking in de bus. Dit aanslagbiljet vermeldt uw eigenwoningwaarde volgens de gemeente: de WOZ-waarde. Een hoge taxatie is egostrelend, maar kost geld. U betaalt er Onroerende Zaak Belasting (OZB) over. Ook de waterschapsomslag is erop gebaseerd. Evenals eventuele erfbelasting, vermogensrendementsheffing over tweede huizen, afschrijving op bedrijfspanden, en het eigenwoningforfait, het bedrag dat bijna elke huisbezitter bij zijn belastbaar inkomen moet tellen. Een hoge WOZ-waarde is duur, vooral bij een waardevol pand en een hoog inkomstenbelastingtarief, want sinds 2009 zit er geen maximum aan het eigenwoningforfait.

Lees hoe je de WOZ-waarde kunt drukken volgens Erica Verdegaal. Bekijk nrcnext.nl/geldenwerk.