Nederland kort

Verhagen: PvdA heeft bewust aangestuurd op kabinetscrisis

Door een onzer redacteuren

Leiden. De Partij van de Arbeid heeft doelbewust aangestuurd op een kabinetscrisis. Dat heeft demissionair minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) gisteravond gezegd op een bijeenkomst van studenten in Leiden. „Men zocht een aanleiding om te breken”, aldus Verhagen die zich voor het eerst in het openbaar uitliet over de crisis. Volgens hem was voor PvdA-leider Wouter Bos „de ene extra raadszetel in Stadskanaal of Leiden” bij de komende gemeenteraadsverkiezingen „doorslaggevender” dan het vinden van een compromis over Uruzgan. Verhagen, die één van de hoofdrolspelers was in de kabinetscrisis, uitte gisteren zware beschuldigingen aan het adres van de PvdA. Hij zei zichzelf te verwijten zo „naïef” te zijn geweest „de ijdele hoop” te hebben gehad dat het tegemoetkomen aan de verlangens van de PvdA ten aanzien van het verlengen van de missie in Uruzgan ook zou hebben geleid tot een positief oordeel van die partij.

‘Minder zwartrijders in A’damse metro’

Amsterdam. Het aantal zwartrijders in de Amsterdamse metro is sinds de invoering van de ov-chipkaart flink gedaald. Dat heeft het openbaarvervoerbedrijf GVB gisteren laten weten. In maart 2009 reisde nog circa 13 procent van het totale aantal metroreizigers zonder te betalen. Sinds de invoering op 27 augustus is dat nog maar ruim 4 procent. Het GVB liet verder weten dat ook het aantal geregistreerde, ernstige incidenten, zoals mishandeling, diefstal of vandalisme, in het gehele openbaar vervoer in de stad flink is afgenomen. In 2008 waren het er nog 373, vorig jaar 229, een daling van 39 procent. In de metro, bus en tram is al jaren een daling van incidenten te zien, onder meer door extra veiligheidsmaatregelen. De ov-chipkaart draagt volgens het GVB ook bij aan een veiliger openbaar vervoer, juist omdat het zwartrijden afneemt.

SGP: protestacties van homo’s ‘crimineel’

Den Haag. De SGP wil dat het kabinet snel actie onderneemt tegen het verstoren van de orde tijdens kerkdiensten, zoals afgelopen zondag in de Sint-Jan in Den Bosch is gebeurd. De protestactie waarbij homo’s tijdens de ochtendmis in de Sint-Jan kabaal maakten, is volgens Tweede Kamerlid Kees van der Staaij van de SGP een „criminele actie”. Aanleiding voor het protest was de weigering van de communie door de Reuselse pastoor Luc Buyens aan de openlijk homoseksuele prins carnaval in het dorp. De SGP wil weten of het Openbaar Ministerie actie gaat ondernemen, omdat het opzettelijk verstoren van een plechtigheid of openbare samenkomst voor het belijden van een godsdienst of levensovertuiging strafbaar kan zijn. (ANP)

Afdelingen MC Zuiderzee gesloten

Lelystad. Ziekenhuis MC Zuiderzee in Lelystad heeft drie afdelingen gesloten wegens de uitbraak van het norovirus (buikgriep). Het gaat om de afdelingen longgeneeskunde, neurologie en interne geneeskunde. Dat heeft het ziekenhuis gisterochtend laten weten. Tot nu toe zijn bij dertien patiënten verschijnselen van het zeer besmettelijke norovirus vastgesteld. Het ziekenhuis kan nog niet inschatten hoe lang de afdelingen gesloten blijven. Het wacht de resultaten van het onderzoek van enkele monsters af. Nieuwe patiënten gaan naar andere afdelingen. (ANP)

Nu 110 zeer zwakke mbo-opleidingen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De lijst met „zeer zwakke” opleidingen in het middelbaar onderwijs is met 46 toegenomen, bleek gisteren uit de nieuwe lijst. De inspectie van het Onderwijs heeft nu 110 van de 11.000 mbo-opleidingen het predicaat „zeer zwak” gegeven. Vorige maand is de lijst voor het eerst gepubliceerd, deze wordt maandelijks ververst.