Nederland & Europa kort

Brussel eist nieuwe bezuinigingsronde tegen Grieks tekort

Door onze correspondent

Brussel. Eurocommissaris Rehn (Monetaire Zaken) dringt in Athene aan op extra bezuinigingsmaatregelen om het Griekse begrotingstekort terug te brengen. „De Griekse regering moet die de komende dagen aankondigen”, zei Rehn gisteren. De nieuwe bezuinigingsronde moet beleggers ervan overtuigen dat het land zelf zijn openbare financiën op orde brengt en geen financiële steun van andere eurolanden nodig heeft. Rehns gesprekken met premier Papandreou en minister van Financiën Papakonstantinou volgden op een weekend vol speculaties over een reddingsplan voor Griekenland door andere eurolanden. Internationale media meldden dat Duitse en Franse staatsbanken als KfW en Caisse des Dépots Griekse staatsobligaties zullen kopen voor 20 tot 30 miljard euro. Luxemburg en Nederland zouden betrokken zijn bij de bilaterale reddingsacties. Dit is de enige methode om het land uit de schuldencrisis te helpen, omdat Europese verdragen directe geldtransfers naar eurolanden verbieden. De Duitse bondskanselier Merkel ontkende zondag op de Duitse televisie opnieuw dat Griekenland financiële steun krijgt. Zij beaamde dat de euro „in de moeilijkste fase” verkeert sinds de invoering in 1999, maar benadrukte dat „Griekenland moedige stappen onderneemt” om uit de crisis te komen. 70 procent van de Duitsers wil geen belastinggeld naar Griekenland sturen.

Nederland vindt plan illegaal hout te slap

BRUSSEL. Nederland heeft tijdens EU-beraad gisteren als enige tegen een Europees plan gestemd voor keurmerken op legaal gekapt importhout. Nederland vindt het voorstel te slap: liever ziet het een importverbod op ‘fout hout’. De ruime meerderheid van de andere EU-landen stemde echter voor het plan. Dat behelst dat handelaren vanaf volgend jaar moeten meedoen met een keurmerk of met monitoring van de herkomst van het hout. Momenteel is circa eenvijfde van het importhout in Europa afkomstig van illegaal gekapte bomen, volgens onderzoek van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Rotterdam is een belangrijke invoerhaven. Het Europees Parlement is eveneens voor een importverbod, net als Nederland. Het parlement en de gezamenlijke EU-landen moeten nu een compromis bereiken. (ANP)

‘Mobiele websurfers beter beschermd’

BRUSSEL. Mobiele internetters moeten sinds gisteren een automatische waarschuwing en een afsluiting kunnen vragen aan hun provider als de rekening te hoog oploopt door websurfen vanuit het buitenland. Daartoe is gisteren een EU-regel van kracht geworden, zo maakte eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) bekend. Tot voor kort vonden sommige mobiele internetters bij thuiskomst rekeningen van vele duizenden euro’s wegens roaming, het gebruik van buitenlandse providers. KPN en Vodafone lieten gisteren weten dat hun klanten per sms een maandelijks maximumbedrag van 50 euro kunnen instellen. (ANP)