Nederlaag

De Winterspelen in Vancouver zijn voor Rusland op een klein fiasco uitgelopen. Waar het vroeger tot de eerste vijf behoorde wat het aantal medailles betreft, haalde het nu met veel moeite een elfde plaats. Het Kremlin is woedend. Gaf vorige week premier Poetin de coaches en sportbobo’s ervan langs, gisteren was het de beurt aan president Medvedev. Hij dreigde ermee, als een echte tsaar, dat de verantwoordelijken zullen worden gestraft. Ze moeten hun ontslag indienen, zei hij. ,,En als ze dat zelf niet doen, zullen we ze een handje helpen.” Minister van Toerisme, Sport- en  Jeugdzaken, Vitali Moetko, lijkt de eerste te zijn die het veld gaat ruimen. Hij moet zich in april zelfs voor de Doema verantwoorden. Het zal een smakelijke vertoning  worden. Zelf ben ik onder meer benieuwd naar wat hij over het Russisch Olympisch Huis in Vancouver zal zeggen, een door onder meer Gazprom gesponsord paleisje waar de hele dag feestjes werden gegeven en dat tot de populairste plekken van de Winterspelen behoorde.

Ook de pro-Kremlin jongerenbeweging Nasji  bemoeit zich met de huidige afgang. Ze wil het hoofd van het Russische Olympisch Comité , Leonid Tjagatsjov, zelfs helpen bij het nemen van een besluit over zijn toekomst door hem alvast een ontslagbrief te sturen, die hij alleen nog maar hoeft te ondertekenen.

Volgens Medvedev is er door de Russische overheid nog nooit zoveel geld in de voorbereidingen van Winterspelen gestoken als nu voor Vancouver is gebeurd. Dat is natuurlijk extra beschamend. Dat geld is, volgens de Russische traditie, natuurlijk niet ten goede gekomen aan de training van de atleten, maar aan de bobo’s van de sportwereld. Ook Medvedev doelde gisteren op die corruptie.

Maar er zijn ook andere oorzaken voor de nederlaag. Want als je in Moskou kijkt, is er amper nog een sportveld te vinden waar jong talent zich kan ontwikkelen. Alle bruikbare terreinen zijn opgekocht door projectontwikkelaars die er huizen hebben neergezet.

En dan is er nog iets. Amateursport is onbetaalbaar geworden voor de gewone Rus. Als je je zoon of dochter in dit land aan sport - of aan muziek, tekenen, etc. - wilt laten doen, kost dat je kind niet zoals in Nederland een uurtje per week. Nee, alles wordt bewonderenswaardig fanatiek aangepakt. Niet voor niets heeft Rusland zo veel goede musici en sportlieden opgeleverd. Maar sinds de val van de Sovjet-Unie, waar sport werd gezien als een prestigekwestie,  zit de klad er in.

Als student heb ik regelmatig te maken gehad met Russische roeiers. Geweldige atleten, van wie winnen praktisch onmogelijk was. Hun hele leven stond in het kader van sport. Vaak waren het jongens uit arme families, die zich dankzij hun talent omhoog hadden gewerkt. Maar in het huidige Rusland maken zulke jongens geen enkele kans meer. En van de kinderen van de middenklasse moet de Russische sportwereld het ook niet hebben, want die vormen een patatgeneratie, die het liefst uitgaat en zijn gezondheid bederft door te roken en te drinken.

Gelukkig is premier Poetin een groot sportliefhebber. Maar waarschijnlijk heeft hij zijn handen vol aan de bouw van de infrastructuur van de Winterspelen in Sotsji in 2014. Dat die gepaard gaat met een enorme corruptie, hoef ik u niet te vertellen.

Bovendien is de bodem in Sotsji zo slecht dat het nog maar de vraag is of die infrastructuur ooit op tijd zal worden voltooid. Maar ja, Sotsji is nu eenmaal een prestigeproject. En de projectontwikkelaars zijn er nu al als aasgieren bezig. Nergens valt in  Rusland op dit moment zoveel te verdienen als daar.

    • Michel Krielaars