Lusteloos team begint met overwinning op Argentijnen

Het Nederlands hockeyelftal is gisteren het wereldkampioenschap in New Delhi begonnen met een 3-0 overwinning op Argentinië. Op doelman Guus Vogels na maakte het team een lusteloze indruk. Terwijl bondscoach Michel van den Heuvel juist met zijn verjongde ploeg wil uitblinken door energiek spel en vooral door veel flair.

De voorbereiding van Nederland op het WK was volledig gericht op de eerste wedstrijd tegen Argentinië, de nummer veertien op de wereldranglijst. Tegen de Argentijnen moest per se worden gewonnen, zodat het team in het toernooi zou kunnen groeien. Winnen deed Nederland, de nummer vier van de wereld, maar het vertoonde spel kan het beste als futloos worden bestempeld. „Echt spuiten was het nog niet”, zei Van den Heuvel tegen persbureau ANP. „Daarvoor was het allemaal nog te onrustig aan de bal. We kunnen en moeten beter worden en dat zullen we hier zeker nog laten zien.”

Het tempo lag laag in het Major Dhyan Chand National Stadium en de passes waren slordig. Hoewel een van de doelstellingen van de Nederlanders dit toernooi is om door het energieke spel meer velddoelpunten te maken, kwamen de drie treffers voort uit strafcorners die alle werden benut door specialist Taeke Taekema.

Dat de wedstrijd niet met mooi hockey werd gewonnen, maakt volgens Taekema – vier jaar geleden met elf doelpunten topscorer bij het WK – niet zoveel uit. „We hebben de eerste wedstrijd gewonnen, we hebben de nul gehouden en we hebben een maximale score uit onze strafcorner gehaald. Daar kunnen we mee verder”, zei hij tegen het ANP. Voordat de ploeg naar India afreisde, gaf de strafcornerspecialist het belang van een overwinning in het eerste duel al aan. „Vier jaar geleden verloren we de eerste wedstrijd in Mönchengladbach van Zuid-Korea. Die mentale klap zijn we de rest van het toernooi niet meer te boven gekomen.” Nederland eindigde op het WK in 2006 teleurstellend als zevende.

In de eerste helft domineerde Nederland. De hockeyers van coach Van den Heuvel kregen echter geen echte kansen. Door twee benutte strafcorners kwam Nederland voor rust op voorsprong. In de tweede helft waren het echter lange tijd de Argentijnen die het spelbeeld bepaalden. Ze drongen vrij gemakkelijk door de Nederlandse verdediging heen en vooral aanvaller Pedro Ibarra, in de Nederlandse competitie uitkomend voor SCHC, kreeg een aantal opgelegde kansen. Gelukkig voor de ploeg van Van den Heuvel was daar keer op keer de 34-jarige Vogels, bezig aan zijn laatste toernooi voor Nederland, die alle Argentijnse aanvallen verijdelde.

Voor het WK begon, dacht Vogels nog dat zijn team dit toernooi minder afhankelijk van hem zou zijn. Hij erkende dat de Nederlandse hockeyers in het verleden te veel op hem hebben geleund. „Ik heb de laatste maanden echter enorme progressie gezien. In oefenpartijen domineerden we grote delen van wedstrijden. Als we dat kunnen doortrekken, zal het publiek een heel ander elan zien en dan wordt mijn rol een stuk minder belangrijk”, beweerde hij. De verdediging bleek gisteravond echter kwetsbaar en steunde wederom zwaar op Vogels, die liefst acht keer redding bracht.

In de laatste tien minuten van de wedstrijd leek Nederland even wakker te worden. Taekema schoot zijn derde strafcorner binnen en Teun de Nooijer en Floris Evers kregen goede kansen om de 4-0 te maken. De opleving had waarschijnlijk te maken met het vernieuwde wisselbeleid van Van den Heuvel, waarmee hij energie wil creëren en energie wil overhouden voor de eindfase van de wedstrijd. „Gedurende de voorbereiding hebben we met een wisselschema gespeeld waarin iedere speler een gelijk aantal minuten speelde”, legde de coach uit. „De gedachte daarachter is dat we elk laatste kwartier van een wedstrijd moeten kunnen heersen en versnellen doordat we door het vele wisselen energie over hebben.”

Van de negen oefenwedstrijden in de voorbereiding op het WK scoorde Nederland acht keer in het laatste kwartier. In vijf duels maakte de ploeg in de laatste vijftien minuten zelfs twee treffers.

    • Shari Kiljan