Live-verslag van strijd met Talibaan verboden

Journalisten mogen in Afghanistan niet langer live verslag doen van gevechten met de Talibaan. Dat heeft de Afghaanse inlichtingendienst NDS gisteren bekendgemaakt tijdens gesprekken met binnen- en buitenlandse journalisten.

De maatregel is genomen naar aanleiding van de aanslagen op twee hotels in Kabul, afgelopen vrijdag, en de daaropvolgende vuurgevechten tussen politie en Talibaan. Volgens de NDS hebben de opstandelingen toen tactische informatie over het aanvalsplan van de veiligheidsdiensten verkregen via televisiebeelden. Journalisten moeten nu wachten tot een incident ten einde is en er een onderzoek is geweest voordat zij iets naar buiten mogen brengen.

Wie zich niet aan het voorschrift houdt, riskeert strafmaatregelen, aldus de inlichtingendienst. Onduidelijk is welke.

De Afghaanse regering heeft eerder een dergelijk verbod gehanteerd, op de dag van de presidentsverkiezingen vorig jaar. Dat is toen veelal genegeerd.

Ook nu is er veel protest: „De regering moet haar tekortkomingen niet toedekken door de media te verbieden om incidenten te verslaan”, zegt Laila Noori van de organisatie Afghan Rights Monitor. Het hoofd van de Afghaanse journalistenvereniging, Rahimullah Samandar, denkt dat de regering de „censuur” niet zal kunnen afdwingen en verwacht dan ook dat verslaggevers niet zullen meewerken. (AP, Reuters)