Levenslang geëist tegen SS'er Boere voor drie moorden

In het proces tegen de Nederlandse SS’er Heinrich Boere heeft de officier van justitie vanochtend een levenslange gevangenisstraf geëist. Boere (88) staat in Aken terecht voor drie moorden die hij pleegde in 1944. Hij was toen lid van een SS-commando dat meer dan vijftig onschuldige Nederlandse burgers vermoordde als represaille voor aanslagen van het verzet.

Boere heeft in december bekend dat hij heeft deelgenomen aan de liquidatie van Frits Bicknese, Teun de Groot en Frans Kusters. Volgens zijn advocaat had hij geen andere keus dan de orders op te volgen die hij kreeg. Als hij dat niet had gedaan, had zijn eigen leven gevaar gelopen, aldus de verdediging.

Officier van justitie Ulrich Maass is er niet van overtuigd dat er sprake was van zo’n Befehlsnotstand. Daarom eiste hij vanochtend de maximale straf voor Boere.

Boere werd in Nederland in 1949 bij verstek ter dood veroordeeld voor zijn aandeel aan de zogenoemde Silbertanne-moorden. Hij ontsnapte naar Duitsland en wist uitlevering aan Nederland te voorkomen, omdat hij ook het Duitse staatsburgerschap bezit.

De afgelopen weken heeft zijn verdediging de nodige tegenslagen moeten incasseren. Zo moest Boere toegeven dat hij lid was geweest van de NSB, terwijl hij dat lidmaatschap eerder had ontkend. Daarnaast werd door de advocaten van Boeres slachtoffers, de Nebenkläger, bewijs aangedragen voor Boeres deelname aan het verraad van onderduikhelpers in het Limburgse dorp Helden-Panningen. Zeven van hen overleefden het concentratiekamp niet.

Achtergrondartikel over het proces op nrc.nl/binnenland