Krijgen ministers met twee portefeuilles meer salaris?

Krijgen de CDA- en ChristenUnie-ministers die portefeuilles van de ontslagen PvdA-bewindslieden hebben overgenomen meer salaris? Dit vraagt Virginie Kuijer uit Blaricum zich af. En: krijgen ze nu twee tassen werk mee naar huis in plaats van één?

Ministers als André Rouvoet, (ChristenUnie) en Ernst Hirsch Ballin (CDA), die portefeuilles van voormalige PvdA-collega’s overnemen, houden hetzelfde loon. „Het salaris staat vast en is voor alle ministers, ook de minister-president, gelijk.” Dat vertelt Vincent van der Steen, woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat verantwoordelijk is voor alle ministerssalarissen.

Het bruto maandsalaris van ministers bedraagt 10.219 euro. Vakantiegeld (8 procent) en een eindejaarsuitkering (8,3 procent van het brutojaarsalaris) komen daar nog bij.

Maar gelukkig hoeft het niet zo te zijn dat de werklast van ministers verdubbelt als ze er een portefeuille bij krijgen. Aart-Jan de Geus (CDA), minister van Sociale Zaken in het kabinet Balkenende-I weet er alles van. Toen ruzie in de LPF in oktober 2006 leidde tot de val van het kabinet, kreeg hij er namelijk maandenlang Volksgezondheid (VWS) bij.

De Geus, nu werkzaam voor de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling in Parijs, verdeelde zijn dagen over de ministeries. „Ik deed drie dagen VWS en twee dagen Sociale Zaken. De ambtenaren op Sociale Zaken waren daar niet blij mee, maar VWS was nieuw voor mij en er was werk aan de winkel, want daar moest een gat in de begroting worden gedicht.”

De tweede portefeuille betekende voor De Geus vooral: „Goed delegeren”, vooral naar topambtenaren. Hij wijst erop dat demissionaire periodes ook rustiger zijn, omdat een demissionair kabinet minder bevoegdheden heeft. „Dit betekent ook minder Kamerdebatten, zeker als Kamerleden campagne gaan voeren.”

Veel huidige ministers nemen tassen werk mee naar huis, laten woordvoerders weten. Maar De Geus liet papier „zoveel mogelijk op kantoor”. „Ik selecteerde vooraf wat ik meenam in één koffer. En met twee portefeuilles betekende dat: nog scherper selecteren.”

Mark Beunderman

    • Mark Beunderman