Kort nieuws Kunst

Film ‘Alice’ vanaf vrijdag toch in Pathé-bioscopen

Door onze kunstredactie

AMSTERDAM, 2 MAART. De 3D-film Alice in Wonderland van regisseur Tim Burton zal toch in de Pathébioscopen te zien zijn. De film gaat vanaf vrijdag draaien. Dat heeft Pathé gisteren bekendgemaakt. Eerder wilden zij de film van de Walt Disney studio boycotten, omdat deze de film al na 12 weken in plaats van de gebruikelijke 17 weken op dvd zal uitbrengen. Met de vervroegde uitbreng hoopt Disney de schade door illegale kopieën van de film te beperken. Disney handhaaft het uitbrengen van de dvd na 12 weken, maar toch is Pathé overstag gegaan. „De afgelopen weken is er uitgebreid overlegd met distributeur Disney en is een voor beide partijen aanvaardbare oplossing gevonden”, meldt een persbericht. Details over de nieuwe afspraken tussen Disney en het hoofdkantoor van Pathé in Parijs, worden niet bekendgemaakt maken. „Maar wat voor ons belangrijk is dat deze gang van zaken een uitzondering blijft”, aldus een woordvoerder van Pathé. „Anders zal dat aantoonbaar schade opleveren voor het bioscoopbedrijf.”

Stedelijk dreigt 26 werken te verliezen

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 2 maart. De Broere Charitable Foundation dreigt een collectie van 26 kunstwerken die aan het Stedelijk Museum in Amsterdam zijn uitgeleend, de zogeheten Monique Zajfen Collection terug te trekken. De werken, met een gezamenlijke waarde van 4 tot 7 miljoen euro, zijn aan het museum uitgeleend tot 2010, met een mogelijke verlenging tot 2020. De voorzitter van de collectie, Hans Broeren, zei vanochtend dat het museum in ruil voor het langdurige bruikleen contractueel verplicht is om elke twee jaar de Europese kunstprijs The Vincent Award te organiseren. Nu de heropening van het museum is uitgesteld tot 2011 bestaat de kans dat de prijs niet wordt uitgereikt. „We zijn geschoffeerd, ondanks al onze inspanningen en het geld dat we in de prijs hebben gestoken”, aldus de voorzitter. Het museum liet in een reactie weten dat het in gesprek gaat met de Broere Charitable Foundation over de mogelijkheden om de prijs dit jaar nog uit te reiken en de daarbij behorende expositie te organiseren.

‘Iep!’ in tien dagen Gouden film

UTRECHT, 2 maart. De Nederlands-Belgische co-productie Iep! heeft de status van gouden film bereikt. Dat heeft het Nederlands Film Festival gisteren bekendgemaakt. Binnen tien dagen na de première (17 februari) hebben ruim 100.000 bezoekers de film gezien. Iep! is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Joke van Leeuwen. Het gaat over Viegeltje, een meisje met vleugeltjes in plaats van armen. Vogelkijker Warre vindt haar onder een struik en neemt haar mee. Warre en zijn vrouw Tine proberen Viegeltje op te voeden als een gewoon meisje, maar ze vliegt weg. Viegeltje wordt gespeeld door de Canadese Kenadie Jourdin-Bromley. (ANP)