Kort nieuws Economie

Luchtvaartbedrijf SAS zet zichzelf na de crisis te koop

Stockholm, 2 maart. De verlieslijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS gaat zichzelf waarschijnlijk verkopen aan een rivaal zodra het ergste van de crisis achter de rug is. Dat heeft bestuursvoorzitter Mats Jansson vandaag in de Zweedse krant Dagens Nyheter gezegd. SAS leed vorig jaar een nettoverlies van 2,9 miljard kroon (298 miljoen euro). Het Duitse Lufthansa en Air France-KLM zijn in het verleden al eens genoemd als mogelijke kopers van SAS. De regeringen van Denemarken, Noorwegen en Zweden zijn voor de helft eigenaar van SAS. Zweden, dat 21,4 procent bezit, heeft al om toestemming gevraagd van het parlement om de deelname in SAS af te bouwen. Ook Denemarken en Noorwegen hebben laten weten open te staan voor de verkoop van aandelen in SAS. (ANP)

Werkloosheid Japan gedaald

Tokio, 2 maart. De werkloosheid in Japan is in januari voor het eerst sinds maart vorig jaar onder de 5 procent beland. In totaal was 4,9 procent van de beroepsbevolking werkloos, tegen 5,2 procent in december. Dit blijkt uit cijfers die de Japanse regering vandaag heeft gepubliceerd. Japan ontworstelde zich vorig jaar uit de diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. De export is gestegen, vooral dankzij de sterke economische groei in China. Ook profiteert de Japanse economie van stimuleringsmaatregelen van de overheid. (ANP)

Vrijhandel EU met Peru en Colombia

Brussel, 2 maart. De Europese Commissie heeft gisteren onderhandelingen over vrijhandel met Peru en Colombia afgerond. Door het akkoord verdwijnen onder meer importheffingen op allerlei industriële en landbouwproducten. De Europese Commissie heeft dat gisteren gemeld. Brussel verwacht dat het akkoord kansen biedt voor Europese exporteurs van auto’s en wijn, maar ook voor telefoon- en bankdiensten. Peru en Colombia hopen zo op meer export van bananen, kippen- en rundvlees en suiker. (ANP)

Werkloosheid in eurolanden stabiel

Luxemburg, 2 maart. De werkloosheid in de landen van de eurozone is in januari niet gestegen ten opzichte van de twee voorgaande maanden. Net als in november en december van 2009 had gemiddeld 9,9 procent van de beroepsbevolking geen baan. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat gisteren bekend. De werkloosheid in de eurozone steeg vorig jaar van 8,5 procent in januari tot bijna 10 procent aan het einde van het jaar. (ANP)