Kort nieuws Buitenland

Weduwe Rwandese oud-president in Parijs gearresteerd

Parijs, 2 maart. De weduwe van de in 1994 vermoorde president Juvenal Habyarimana van Rwanda is vanochtend gearresteerd in Parijs. Dat hebben Franse justitiële autoriteiten bevestigd. Agathe Habyarimana is gearresteerd op basis van een internationaal arrestatiebevel dat was uitgevaardigd door de huidige machthebbers in Rwanda. Agathe Habyarimana was volgens Rwanda betrokken bij de voorbereidingen op de genocide in 1994. Zelf ontkent zij dit. Agathe Habyarimana werd tijdens de genocide door Franse militairen in veiligheid gebracht. Sinds 1998 leeft zij in Frankrijk. Haar arrestatie komt minder dan een week nadat de Franse president Sarkozy in Rwanda was om het herstel van de onderlinge betrekkingen te onderstrepen. (AP, AFP)

Bemiddeling VS in conflict Falkland

Buenos Aires, 2 maart. De Verenigde Staten gaan bemiddelen tussen Argentinië en Groot-Brittannië in het conflict over Britse olieboringen bij de Falkland-eilanden. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, gisteren bekendgemaakt. De Amerikaanse toezegging komt nadat de Argentijnse president Cristina Kirchner Clinton gisteren om hulp had gevraagd tijdens een ontmoeting. Hoewel Argentinië in 1982 de korte oorlog met Groot-Brittannië om de Falkland-eilanden verloor, maakt het nog steeds aanspraak op de eilanden. (AP, Reuters)

Raket doodt leider TIP in Pakistan

Peshawar, 2 maart. In de Pakistaanse tribale regio Noord-Waziristan is een leider van de Turkestan Islamitische Partij gedood bij een Amerikaanse raketaanval. Dat zeggen Pakistaanse inlichtingenbronnen en een anonieme Talibaanstrijder. Abdul Haq al-Turkistani verscheen vorig jaar in een video waarin hij opriep om Chinezen in binnen- en buitenland te doden, om zo medestrijders te bevrijden „die gevangen zitten in Oost-Turkestan”. Daarmee bedoelde hij de West-Chinese provincie Xinjiang, waar de overwegend islamitische Oeigoeren wonen. (Reuters)

Noord-Afrika solidair met Libië

Rabat, 2 maart. Na Tunesië en Algerije heeft gisteren ook de Marokkaanse regering zich gisteren solidair verklaard met Libië in zijn crisis met Zwitserland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken toonde zich diep bezorgd over de „betreurenswaardige beslissing” van Bern 188 hooggeplaatste Libiërs, onder wie de Libische leider Gaddafi en zijn familie, geen visa meer te verlenen. Op zijn beurt heeft Libië verklaard burgers uit de 25 Europese Schengenlanden te weigeren. De crisis tussen Zwitserland en Libië begon in juli 2008 met de kortstondige detentie van Hannibal Gaddafi door de Geneefse politie. (AFP)

Londen verbiedt Somalische groep

Londen, 2 maart. Groot-Brittannië zet de Somalische extremistische groepering Al-Shabaab op een lijst van verboden organisaties. Het besluit, dat gisteren is aangekondigd door minister van Binnenlandse Zaken Alan Johnson, maakt lidmaatschap van Al- Shabaab tot een misdrijf. Ook het inzamelen van geld voor Al-Shabaab wordt illegaal. Groot-Brittannië, dat een grote Somalische gemeenschap heeft, vreest dat Al- Shabaab jongeren in de diaspora werft voor terreuracties. De VS bestempelden Al-Shabaab al als een terroristische organisatie. (AP)

Hof behandelt zaak van Oeigoeren niet

WASHINGTON, 2 maart. Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat de zaak van zeven gedetineerde Oeigoeren in Guantánamo Bay niet behandelen. De reden is dat ten minste één buitenlands aanbod is gedaan om hen op te nemen, zo maakte het Hof gisteren bekend. De Oeigoeren, behorend tot een islamitische minderheid in West-China, waren al buiten vervolging wegens terrorisme gesteld. Hun beroep draaide om de vraag of Amerikaanse federale rechters de overheid kunnen verplichten Guantánamo-gevangenen vrij te laten als het buitenland hen niet wil opnemen. Zwitserland heeft aangeboden twee van de Oeigoeren op te nemen, het eilandstaatje Palau en een andere onbekende natie willen de overige vijf toelaten. (AP, Reuters)