Kort nieuws Binnenland

SGP: protestactie homo’s bij dienst ‘crimineel’

Den Haag, 2 maart. De SGP wil dat het kabinet snel actie onderneemt tegen het verstoren van de orde tijdens kerkdiensten, zoals zondag in de Sint-Jan in Den Bosch is gebeurd. De protestactie waarbij homo’s tijdens de ochtendmis in de Sint-Jan kabaal maakten, is volgens Tweede Kamerlid Kees van der Staaij van de SGP een „criminele actie”. Aanleiding voor het protest was de weigering van de communie door de Reuselse pastoor Luc Buyens aan de openlijk homoseksuele prins carnaval in het dorp. Van der Staaij is bezorgd, omdat is aangekondigd dat de acties zullen doorgaan. De SGP wil weten of het Openbaar Ministerie (OM) actie gaat ondernemen, omdat het opzettelijk verstoren van een plechtigheid of openbare samenkomst voor het belijden van een godsdienst of levensovertuiging strafbaar kan zijn.(ANP)

Fouilleren bij Haags station stopt

Den Haag, 2 maart. Het preventief fouilleren in het gebied rond station Hollands Spoor in Den Haag is niet langer toegestaan. Burgemeester Van Aartsen heeft de gebiedsaanwijzing, die dat mogelijk maakte, niet verlengd. De reden om de maatregel te stoppen is dat het rond Hollands Spoor veiliger is geworden, aldus de gemeente. „Bij de preventieve fouilleeracties werden steeds minder wapens aangetroffen en er is een dalende trend van geweldsdelicten in het gebied. Daarmee is de juridische grondslag voor het opnieuw aanwijzen van Hollands Spoor en omgeving tot veiligheidsrisicogebied weggevallen”, aldus Van Aartsen. (ANP)

Man met pistool gepakt op Schiphol

Schiphol, 2 maart. De marechaussee heeft gisteren op Schiphol een 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden omdat hij een geladen pistool bij zich droeg. Dat meldde de marechaussee vandaag. Twee andere verdachten (24 en 26 jaar) zijn aangehouden wegens medeplichtigheid. De drie mannen bevonden zich in het winkelgebied van Schiphol. Omdat zij zich verdacht gedroegen, besloot de politiedienst op de luchthaven de drie met beveiligingcamera’s en een observatieteam te volgen. Toen marechaussees in burger de drie onderwierpen aan een controle, werd bij één van hen het vuurwapen aangetroffen. De man had het pistool opgeborgen in zijn binnenzak. (ANP)

Bijna 50 miljoen weg bij criminelen

Leeuwarden, 2 maart. Vorig jaar is er bij criminelen voor bijna 50 miljoen euro weggehaald. Dat is meer dan in het jaar ervoor, vooral doordat meer geld is binnengekomen uit schikkingen en transacties. Dat maakte BOOM, het Bureau Ontnemingswetgeving van het Openbaar Ministerie (OM), vandaag bekend. Het OM haalde bijna 39 miljoen euro binnen met ontnemingsmaatregelen, en schikkingen en transacties. De rest kwam uit verbeurdverklaringen. Het bedrag dat bestaat uit de door de rechter opgelegde ontnemingsmaatregelen, schikkingen en transacties is de laatste jaren fors gestegen. In 2008 werd volgens BOOM ruim 23 miljoen euro geïncasseerd en in 2004 10,5 miljoen euro. (ANP)

Fabrikant daagt politie om pistool

Den Haag, 2 maart. De Oostenrijkse wapenfabrikant Glock heeft vandaag de Nederlandse politie in kort geding voor de rechtbank in Den Haag gedaagd. Glock mag niet meer meedoen met de aanbestedingsprocedure voor de aanschaf van dienstpistolen en is het daar niet mee eens. Dat heeft een woordvoerder van Binnenlandse Zaken nekendgemaakt. Het ministerie stelt niet in te kunnen gaan op de reden voor de afwijzing van Glock. (ANP)

Hybride stadsbus in Utrecht

Utrecht, 2 maart. De stadsbussen in Utrecht worden vervangen door schonere hybridebussen. Dat heeft het Bestuur Regio Utrecht (BRU) vandaag laten weten. Alle tweehonderd dieselbussen maken voor eind 2011 plaats voor exemplaren die rijden op een combinatie van een elektro- en een dieselmotor. Volgens het BRU levert dat een besparing van 1 miljoen liter fossiele brandstof per jaar op. Ook maken de moderne voertuigen minder lawaai. (ANP)